För femte året i rad stramas friheten på internet åt. Foto: TT

Friheten på internet stramas åt

Publicerad

Friheten på nätet minskar och censur och övervakning på internet blir allt vanligare runt om i världen. Enligt en ny global rapport från organisationen Freedom House minskade nätfriheten i 32 av 65 undersökta länder.

– Regeringar ökar trycket på individer och den privata sektorn att ta ner eller radera stötande innehåll, i stället för förlita sig på blockering och filtrering, säger Sanja Kelly, projektledare på Freedom House.

Fortsatt trend

Det är femte året i rad som friheten på internet stramas åt. Enligt rapporten lever 61 procent av världens befolkning i ett land där kritik mot regeringen, militären eller den styrande familjen censurerats.

I Island, Estland och Kanada råder det störst nätfrihet. Kina, Syrien och Iran är de länder där övervakning och censur på nätet är vanligast, enligt Freedom House.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer