”Di lärde” sågar nya ”Fråga Lund”

Uppdaterad
Publicerad

”En förolämpning”, ”kränk av en hel lärdomskultur” och ”flams”.

Många tv-kritiker är sura på nya Fråga Lund.

Nu ansluter sig Kristian Luuks företrädare till kritikerna.

”Jag dricker gärna två Martinis men skulle aldrig gå ned på djupt vatten för att uppnå känslan av det”, säger Bertil Svensson, pensionerad programledare och tv-producent.

Expressens Jens Liljestrand vrider sig i skam över ett Fråga Lund i Bolibompaskrud klockan 21 på kvällen. ”Det pinsammaste Luuk har gjort sedan valvakan 2010”, skriver han. Därtill känner Liljestrand, som disputerad lundensare, ”både skam och vrede”.

I Sydsvenskan jämför Linda Fagerström Fråga Lund med galenskapsprogrammet Jackass på MTV. ”Formatet reducerar vetenskap till programledarens tokroliga fråga till en expert”, skriver hon.

”För mycket Kristian Luuk”

Professor Sven-Eric Liedman (idé och lärdomshistoria) och docent Ida Östenberg (antikens kultur och samhällsliv) efterfrågar i Svenska Dagbladet mer ”flams-fri folkbildning” och mindre ”lättsam underhållning” i SVT.

Bertil Svensson, 83, programledde Fråga Lund mellan 1993 och 1996, efter att ha producerat programmet i flera år med framlidne Jan-Öjvind Swahn som programledare när allt först startade på 60-talet.

Nu, när SVT väcker formatet på nytt, är han tveksam.

– Det är alltid svårt att kritisera sin efterträdare. Jag tycker att programmet har sitt berättigande men jag tycker inte att det är Fråga Lund. Det är lite för mycket Fråga Luuk. Som att man inte riktigt har litat på substansen i seriös information, säger Bertil Svensson.

– När jag arbetade med programmet från sextiotalet till en bra bit in på nittiotalet, ville vi att det skulle bli som ett samtal efter en god middag efter ett par glas vin. Då är det ett bra program. Fakta och substans försvann lite i går. Experterna hade inte tid att prata någonting sinsemellan.

”Jan-Öjvind hade haft samma funderingar”

Bertil Svensson tycker att ”di lärde”, förutom mer intern samtalstid, hade kunnat tillåtas att reagera spontant hellre än inövat på programledarens frågor.

– Men det här är bara en gammal mans funderingar. Kom ihåg det. Jag tror att jag hade haft kritiska synpunkter hur man än hade gjort. Annars skulle jag ha kritiserat mitt eget program, men jag misstänker att Jan-Öjvind hade haft samma funderingar som jag, säger han.

– Jag har talat med några som varit med under de senare omgångarna av programmet och de är av samma åsikt som jag.

”Skojas bort för mycket”

Nog är det alltid knivigt att plocka fram gamla tv-format på nytt, säger Bertil Svensson, men det nya Fråga Lund har – bortsett från mycket programledartid – snubblande fel fokus, anser han.

– Ta det här avsnittet med djupt vatten. Luuk sa att han kände det som att han hade druckit fyra Martinis, och det kände jag mitt rätt likgiltig inför. Jag dricker gärna fyra Martinis, men skulle aldrig gå ner på djupt vatten för att uppnå känslan av det. Det finns andra funderingar som är mer intressanta och mer seriösa än att man blir full.

Är det inte intressant att sådant kan hända med hjärnan på femtio meters djup?

– Jag hade gärna velat veta mer om varför man måste gå upp mot ytan långsammare än vad man går ner. Det skojas bort för mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.