Eskilstuna-Kuriren: Granskning Sverige kommer att vara väldigt aktiva under valåret

Publicerad

Eskilstuna-Kurirens infiltration av ”trollfabriken” Granskning Sverige fick stor uppmärksamhet när den publicerades för ett år sedan – av medier, politiker och myndigheter. Men redaktionen hamnade också i skottlinjen för ett eskalerande hatdrev på nätet. Särskilt journalisten Mathias Ståhle.

– Det tog emot litegrann. Det blev lite för personligt. Framförallt när människor börjar ge sig på hustru och barn och nära anhöriga. Då blir det besvärligt. Men samtidigt kan jag ju inte säga att det var alldeles oväntat. Vi förstod att vi skulle hamna i en skitstorm vars make vi inte hade sett tidigare, säger journalisten Mathias Ståhle.

I mer än ett halvår jobbade Mathias Ståhle med att infiltrera sajten Granskning Sverige – som mot betalning engagerar privatpersoner att ringa upp journalister, politiker och opinionsbildare. Dom inspelade samtalen läggs sen, kraftigt redigerade, upp på nätet. Och får ofta stor spridning på främlingsfientliga sajter. Mathias Ståhle avslöjade en noga organiserad verksamhet som styrs via en hemlig webbportal av nätverket Granskning Sverige. Efter Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs tidnings omfattande kartläggning fick de sig en rejäl knäck även om det samtidigt innebar publicitet.

”Då låter man sig inte luras”

–  De blev ju mer kända än de var innan vi skrev om dem. Samtidigt tror jag vi gav merparten av alla våra läsare en sorts karta över hur det moderna medielandskapet ser ut. När man förstår hur trollringningar produceras, publiceras och ser ut –  då låter man sig inte luras av dem. Och då är de inte effektiva längre, säger han.

–  Jag tror det har varit en viktig granskning för den har satt fingret på just närvaron av trollfabriker i svenska sociala medier, säger chefredaktören Eva Burman.

Trollarmé

Publiceringen har prisats och uppmärksammats av politiker, myndigheter och även utländska medier. Med hjälp av ideella krafter som juridikfronten och näthatsgranskaren har Gransknings Sveriges sajt och Facebooksida stängts ner. Men de är fortfarande aktiva.  

–  Den 13 januari dök de upp igen på nätet men berättar själva att de ligger på en server som inte går att komma åt. Och säger där att de nu ska bli den trollarmé som de blivit anklagade för att vara. Så att de kommer att vara väldigt aktiva inför valet 2018 är jag helt övertygad om, säger Eva Burman.

Nedlagda anmälningar

Alla hot som Eskilstuna kuriren anmält har lagts ner och enligt Mathias Ståhle skulle polisen behöva en grundkurs i hur den här typen av verksamheter fungerar.

–  Missförstå mig rätt. Det är inte så att det inte finns poliser som vet hur det här går till men de skulle behöva lägga mer resurser och tid på den här typen av utredningar,  säger han.

–  Annars hamnar vi i situationer där den enda som kan få rätt det är den som jobbar på en granskande redaktion där man kan göra hela förundersökningen själv och lämna in helt färdig till polisen – så att de bara kan skicka den vidare till åklagaren. Ett sådant samhälle vill vi inte ha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer