Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea sedan 2001. Foto: TT

Dawit Isaak får Unescos pressfrihetspris 2017

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn kommenterar: ”Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.

En oberoende internationell jury med journalister har enhälligt beslutat att hedra Dawit Isaak för hans mod, motstånd och helhjärtade tro på yttrandefrihet, skriver Unesco i ett pressmeddelande. Unescos Generalsekreterare Irina Bokova står också bakom utmärkelsen.

– Att stå upp för grundläggande friheter kräver målmedvetenhet och mod, och det kräver orädda förespråkare. Detta är arvet Guillermo Cano lämnade efter sig och idag vill vi uppmärksamma Dawit Isaaks arbete i samma anda, säger hon i ett pressmeddelande.

Dawit Isaak i fängelse

Uppkallat efter colombiansk journalist

Unescos pressfrihetspris, internationellt kallat Guillermo Cano World Press Freedom Prize efter den colombianska journalisten som mördades 1986, har delats ut sedan 1997 till en person eller organisation som gjort enastående insatser för pressfriheten.

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio och ordförande för prisets jury säger till Kulturnyheterna att de vill sätta fokus på en oacceptabel situation.

– Totalt oacceptabel. En journalist som återvänt till sitt hemland för att belysa just pressfrihets- och yttrandefrihetsfrågor som fängslas utan rättegång. Man vet inte riktigt vad som hänt. Priset är ett sätt att sätta ljus på det. Jag och alla i juryn hoppas att det ska leda till att någonting händer.

”Free Dawit Isaak Now”

– Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa 'Free Dawit Isaak now', säger Cilla Benkö.

Bland de tidigare pristagarna finns bland andra den ryska journalisten och författaren Anna Politkovskaja och den israeliska journalisten Amira Hass.

Förra året gick priset till den azeriska journalisten Khadija Ismajilova. Hon fick det för sitt arbete med att granska människorättsbrott och korruptionsanklagelser mot regimen i Azerbajdzjan.

Hon har också samarbetat med SVT:s Uppdrag Granskning vid ett uppmärksammat reportage om Telia Soneras affärer i gamla Sovjetstater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet