Se Hans Rosling på Globens scen 2015 Foto: SVT

Hans Rosling: ”Det är ju pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Under galan Hela Sverige skramlar i september 2015, till förmån för människor på flykt från krig, deltog 60 kända svenskar på Globens scen. En ”artist” var hemlig, och fick stående ovationer. Det var professor Hans Rosling, som visade sin bejublade power point-presentation.

Hans Roslings brandtal under galan hyllades och spreds i hela Sverige under hösten 2015. Under talet försökte Rosling synliggöra hur få av de som flytt kriget i Syrien som faktiskt kommit till Sverige.

– Jag ska förklara storleken på tragedin i Syrien, sa Rosling och började peka.

– Ni är 12.000 människor i Globen, tänk er att ni är Syriens befolkning, 24 miljoner: var och en av er är 2.000 syrier. Av Syriens befolkning är det drygt hälften som fortfarande bor kvar i sina hem. Om ni på den där läktaren kan bo kvar i era hem.

”Välkomna”

Hans Rosling pekade på motsatte läkaren:

– Hela den läktaren motsvarar de åtta miljoner som är på flykt men fortfarande befinner er i Syrien. Kan vi få ljus på parketten?

– Hela parketten representerar de fyra miljoner som lämnat landet och bor i gränsländer och i flyktingläger där.

Hans Rosling bad vidare publiken att rikta sin uppmärksamhet mot parkettens främre del.

– Ni är flyktingar som kommit till Europa. 300.000. Det är tre procent. Och ni på de tre första raderna, ni representerar de flyktingar som kommit till Sverige. Välkomna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hans Rosling 1948-2017

Mer i ämnet