Hård intern kritik efter NBC-utspel

Publicerad

Donald Trumps öppning för att dra tillbaka sändningstillstånd från tv-stationer bryter mot konstitutionen, menar en av Trumps egna partivänner.

Under onsdagen så öppnade Donald Trump för att dra tillbaka sändningstillstånd för tv-bolag som, enligt presidenten, ägnat sig åt att rapportera så kallade ”fake news”, falska nyheter. Ett uttalande som nu väcker starka reaktioner.

Ta tillbaka ed?

Enligt den republikanske senatorn Ben Sasse kan partivännen Trump bara gå vidare med sådana planer om han samtidigt är beredd att bryta mot den ed som han svor när han installerades som president.

Är inte Trump beredd att bevara, skydda och försvara det första tillägget till konstitutionen, frågar sig Sasse i ett inlägg på Twitter. Och i ett pressmeddelande konstaterar Sasse syrligt att ”ord uttalade av USA:s president spelar roll”.

FCC: Går inte, får inte

Representanter för FCC, Federal Communications Commission, konstaterar visserligen att hanteringen av sändningstillstånd inte fungerar på det sätt som Trump tycks tro, men kommer samtidigt med kritik mot Trumps uttalande.

LÄS MER: Analys – ”Trumps krigsföring mot medier har nått en ny nivå”

Att upphäva en sändningslicens på det här sättet  är helt enkelt i strid med konstitutionen, menar den demokratiska FCC-medlemmen Mignon Clyburn. FCC:s republikanska ordförande Ajit Pai har ännu inte uttalat sig i det aktuella fallet skriver sajten Politico, men har tidigare varnat för attacker mot pressfrihet och yttrandefrihet.

– Sådana här krav är i total motsättning mot USA:s kulturella och rättsliga traditioner, sade Pai i ett tal i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer