Regeringens satsningar på att stävja nätpiraterna är otillräckliga, menar flera branschorganisationer. Foto: Bertil Ericson/TT, Staffan Löwstedt / SvD / TT

Hård kritik mot regeringens antipiratarbete

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens arbete med att ta fram förslag för att hindra olaglig spridning av film, spel och musik på nätet är en stor besvikelse. Det menar företrädare för upphovsrättsbranscherna som i dag kritiserar kulturminister Alice Bah Kuhne och regeringens arbete i frågan. Men kulturministern lovar att leverera förändringar som försvarar kulturarbetares upphovsrätt.

– Jag tycker det här är skandal. De här stora illegala sajterna sitter och tjänar miljontals kronor. Riksdagen har ju enigt uttalat att man måste göra något radikalt och det har ministern inte lyssnat på, säger Björn Rosengren, ordförande för Film- & tv-producenterna. 

Det har nu gått åtta månader sedan kulturminister Alice Bah Kuhnke bjöd in olika branscher och intressegrupper till rundabordssamtal för att komma med förslag för vad som behövs för att hindra illegal spridning av dataspel, filmer och musik på nätet. Ordförande för arbetsgruppen lämnade för två veckor sedan förslag på hur det ska ske, men företrädare för upphovsrättsbranscherna tycker inte att samtalen har lett till mycket.

– Åtgärderna är otillräckliga och målsättningen är ett skämt, säger Björn Rosengren.

Vill ha hårdare lagstiftning

Upphovsrättsföreträdarna har under diskussionerna bland annat fört fram att olaglig spridningen av upphovsrättskyddat material bör halveras på ett år, men i förslaget som har lämnats till kulturministern är att det bör ske först om fyra år. Dessutom vill företrädarna att grovt upphovsrättsbrott införs i lagen.

– Det innebär att det är väldigt skillnad på om det är en liten kille som sitter och laddar ner, eller om en stor illegal brottslig organisation gör det, säger Björn Rosengren.

Han och flera andra företrädare för spel-, musik-, och filmbranschen menar att kulturministern lovat skarpa förslag och strängare lagstiftning, men någon förändring av lagen är inte aktuell, säger Alice Bah Kuhnke.

– Det jag vill göra nu är att utifrån den lagstiftning som finns göra allt vi kan för att säkerställa att kulturarbetare får betalt för det de gör.

Bah Kuhnke: Kunskap om lag måste spridas

Hon säger att fokus bör ligga på att informera allmänheten om svensk lagstiftning.

– Vi har en upphovsrättslag i Sverige, men den efterlevs inte. I andra länder försöker man till exempel sprida kunskap om vad lagen faktiskt säger och på vilket sätt som kulturarbetare behöver få betalt för det de gör, och det återstår att göra i Sverige. 

Trots kritiken säger kulturministern att alla parter står bakom förslagen som har lämnats till henne.

– Det som har varit viktigt för mig är just att man gör en kompromiss så att man kommer fram till någonting som alla aktörer kan stå bakom. Det finns aktörer som tycker det ena och det andra, och då kommer vi aldrig att komma fram.

Alice Bah Kuhnke hälsar till företrädarna för spel-, film- och musikbranschen att hon kommer att ”leverera” det hon lovat.

– Jag har fått förslag från Björn & Co och de förslagen kommer jag att gå vidare med. Så jag kommer att leverera. Tro mig.

Andra initiativ från upphovsrättsföreträdare

I början av september lanserade flera tv- och filmbolag samarbetet Spridningskollen för att kräva dem som misstänks för att sprida och ladda ner upphovsskyddat material på en ersättning på 2.000 kr. Initiativet har väckt debatt om integriteten på nätet, då fakturorna skickas ut utan att personen dömts för något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.