Foto: TT

Hetsig debatt om medias invandringsbevakning

Uppdaterad
Publicerad

Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn debatterade mediernas invandringsbevakning med Aftonbladets tidigare chefredaktör Jan Helin och medieprofessor Sigurd Allen i Sveriges radios Studio Ett.

”Svenska medier förtiger medvetet fakta om invandringen” – det påståendet från den förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Ulf Adelsohn, tidigare partiledare för Moderaterna, i en artikel i Dagens Nyheter i helgen om hur Sverigedemokraternas värderingar har slagit in sig på Östermalm i Stockholm, har väckt stor uppmärksamhet och fått en hel del kritik.

I eftermiddags medverkade paret i Sveriges radios Studio Ett där de fick möjlighet att förklara påståendena i artikeln och svara på den kritik som de fått.

Lena Adelsohn Liljeroth inledde med att hävda att hon blivit tagen ur sitt sammanhang:

– Den här artikeln är speciell eftersom den kom att handla om något annat än det vi kommit överens om, säger hon.

– Det finns en övertygelse hos svenska folket att svenska medier förtiger sanningen om invandringen, säger Ulf Adelsohn, och nämner en opinionsundersökning som SVT presenterade i helgen som visade att närmare 70 procent av svenskarna stödjer den nya stramare flyktingpolitiken. En undersökning som inte fått tillräckligt med spridning i andra medier, enligt honom.

Kunde inte ge konkreta exempel

Lena Adelsohn Liljeroth namnger flera åsiktsjournalister och ledarskribenter, som hon menar har sagt till henne under hennes tid som kulturminister att de ”förtigit sanningen om invandringens konsekvenser”.

– När det varit människor från andra länder som till exempel varit skyldiga till våldsbrott så har medierna förtigit det, säger Adelsohn Liljeroth.

Varken Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn kunde trots flera frågor från Studio Etts programledare, komma med konkreta exempel på hur invandringen mörklagts av medierna:

– Vi har under flera år haft en debatt i Sverige där man inte fått lyfta fram problem som kommit med invandringen vilket lett till att det lyfts fram på flera delvis obehagliga sidor och i sociala medier och då har människor ifrågasatt varför de inte fått veta det i etablerade medier istället, säger Ulf Adelsohn, som menar att det handlar om att medierna inte vill ta fram saker som kan gynna Sverigedemokraterna.

”Bara för att jag läser Avpixlat är jag inte rasist”

Adelsohn Liljeroth fick också svara på när hon går in på den främlingsfientliga sajten Avpixlat som hon nämnt i DN-artikeln. Den förra kulturministern sa att hon bara besöker sajten för att ta del av information om hur vissa saker lyfts fram och vinklas:

– Bara för att jag går in och läser Proletären gör inte det mig till kommunist och bara för att jag går in och läser Avpixlat är jag inte rasist.

Helin: ”Påståendena har ingen faktagrund”

Jan Helin, tills nyligen chefredaktör på Aftonbladet och snart programdirektör på SVT, kallar paret Adelsohns påståenden ”anmärkningsvärda på flera sätt” dels för att man talar om uppfattningar men inte håller sig till fakta.

Han hänvisar till forskning och lyfter bland annat fram medieforskaren Gunilla Hulténs genomgång av svensk dagspress rapportering kring invandring från 1945 till 2005, som visar att medier i mycket stor utsträckning sedan 1985 beskriver problem som följer med invandring och inte lyfter fram dess positiva sidor.

–  Vad menar paret Adelsohn-Liljeroth? Det här är en känsla som drabbar äldre människor där man upplever att man inte känner igen Sverige, säger Helin i Studio Ett och fortsätter:

 – Inte på någon punkt kan de förklara vad de menar eller säga konkret vad de är som har förtigits. Utan man hävdar att svenska folket tycker så här. Det skulle jag säga har att göra med en politiskt ideologi där man påstår att medierna är en del av en konspiration som försöker tvinga på folket ett mångkulturellt samhälle.

Sigurd Allen, gästprofessor vid JMK vid Stockholms universitet, medverkade också i Studio Ett hänvisade till konkreta undersökningar där han visar att de finns många exempel på hur medier regelmässigt rapporterar om etnicitet i samband med till exempel brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.