Foto: Marko Säävälä / TT

SVT:s nya programdirektör: ”Jag tittar enormt mycket på tv”

Uppdaterad
Publicerad

Eva Beckman blir ny programdirektör på SVT, vilket innebär att hon får ansvar för SVT:s utbud av underhållning, drama, kultur, fakta, barn och livsstil.

– Vi ska förnya oss, vi ska göra spännande tv men på ett sätt som är unikt för oss och inte härmas. Det är min vision, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Eva Beckman ersätter Thomas Hall, som varit tillförordnad programdirektör sedan i höstas, då dåvarande programdirektör Jan Helin fick en ny roll som mediedirektör med ansvar för nyheter, sport, dokumentär och samhälle. I samband med det slutade programdirektören Lena Glaser. 

– Det känns fantastiskt, jag är så himla glad, säger Eva Beckman i SVT:s Morgonstudion.

Eva Beckman har tidigare varit kulturchef och varit programledare för en rad kulturprogram på SVT, däribland Kulturfrågan Kontrapunkt, Nästa Nybroplan och Centrum. Hon är i dag programbeställare för kultur, fakta, livsåskådning och evenemang, en tjänst hon lämnar den 17 februari.

Men Eva Beckmans tidigare inriktning kommer inte att innebära att SVT nu får en smalare inriktning, försäkrar hon.

– Jag har alltid älskat SVT:s breda uppdrag som rymmer det smala, det bredare och mer folkliga. Jag vill att alla ska ha en relation till public service.

Gillar underhållande folkbildning

Själv tittar hon ”enormt mycket” på tv, säger hon.

– Jag gillar sånt som är modern underhållande folkbildning. Det blir ofta klassiker, som Svenska popundret som var fantastiskt. Det tycker jag vi ska titta extra på.

SVT:s vd Hanna Stjärne beskriver Eva Beckman som modig.

– Hon har den kraft, den kunskap och det omdöme som krävs. Jag är mycket glad över att Eva har tackat ja till att bli ny programdirektör, hon kommer att hitta programmen som blir morgondagens tv-klassiker, säger hon i en kommentar.

Thomas Hall i sin tur tillträder som planeringschef för SVT:s kanaler och tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.