Hon studerar språkets makt

Publicerad

Språket är en viktig del när vi skapar skillnader mellan svenskar och icke-svenskar, och upprätthåller därför rasistiska strukturer i samhället. Det menar en färsk avhandling i nordiska språk.

– Det spär på en svensk självbild som öppen och tolerant. De här rasistiska strukturerna i språket som jag har kunnat se de finns också hos personer som är antirasister eller som uttrycker positiva attityder till migration, säger Karin Hagren Idevall, forskare i nordiska språk.

Studerat tre sorters språkbruk

För att se hur språket kring invandring ser ut har hon studerat tre helt olika sammanhang: partiledardebatter inför riksdagsvalet 2014, kommentarsfält på traditionella nyhetssidor och inlägg och kommentarer på antirasistiska och feministiska Instagramkontot Makthavarna.  

Och det som hon har sett är gemensamt för dessa är att språkliga kategoriseringar som svensk, invandrare eller muslim leder till ett vi och dom-tänkande, alldeles oavsett vilka värderingar vi har.

– Det sitter inte hos enskilda individer, utan rasism reproduceras av alla genom språket. Svensk, muslim eller invandrare är inte inneboende egenskaper i människor utan något som vi skapar genom att prata om dem på ett visst sätt.

”Kan skapa förändring”

Men språket skapar inte bara skillnader, utan har också potential att förändra hur vi ser på världen.

– När vi säger någonting så blir det på ett sätt verkligt och därför så har språket en grundläggande funktion att styra våra tankar och handlingsmönster. Alltså för att kunna utföra andra antirasistiska handlingar så måste vi först verbalisera dem för oss själva.

Hon vill nu att hennes forskningsresultat får fler att tänka på hur språket formar vår syn på samhället och varandra. 

– Jag hoppas framför allt att språket roll för reproduktionen och även ifrågasättandet av rasism skulle uppmärksammas mer. Jag tror att det är viktigt att analysera sitt eget språkbruk och andras språkbruk och också att ifrågasätta ord och formuleringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.