Foto: TT

Husrannsakan på Aftonbladet stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Den husrannsakan som polis och åklagare fått lov att genomföra på Aftonbladets redaktion stoppas.

Tidningen överklagade Solna tingsrätts beslut och nu har Svea hovrätt stoppat husrannsakan tills vidare, skriver flera medier.

”Äntligen har tänkt efter”

– Det låter som att någon äntligen har tänkt efter. Tingsrättens beslut var respektlöst, säger Aftonbladets publisher Jan Helin till aftonbladet.se.

Västerorts åklagarkammare har nu fått till på tisdag att yttra sig över överklagandet.

När Kulturnyheterna intervjuade Helin tidigare i veckan, så kallade han åklagarens agerande för ”häpnadsväckande”.

– Det är ett respektlöst uttryck av Tingsrätten och ett häpnadsväckande agerande av en åklagare. Att så oblygt klampa rakt in i det viktigaste jag har att skydda – källskyddet.

Rån mot guldbutik

Bakgrunden är att tidningen publicerat bilder som togs ett rån mot en guldbutik i Kista Galleria och som tros kunna avslöja gärningsmännen. Vid publiceringen maskades de misstänkta rånarna.

Aftonbladet fick bilderna av en uppgiftslämnare som vill vara anonym och ville inte lämna ut bildfilerna till polisen med tanke på källskyddet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet