Nu når bokmässan-debatten hela vägen upp till statsministern. Foto: TT

Internationellt krav på att stoppa Nya Tider

Uppdaterad
Publicerad

Nu vädjar den internationella judiska organisationen för mänskliga rättigheter, Simon Wiesenthal-centret, att statsminister Stefan Löfven ingriper och stoppar Nya Tider från att delta på årets bokmässa i Göteborg.  

Turerna har varit många kring den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på årets bokmässa i Göteborg. Efter att ha ändrat sig flera gånger har mässan slutligen landat i att tillåta tidningens monter på mässan, ett beslut som nu får internationella reaktioner.

I ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven (S) vädjar människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret om att regeringen agerar mot vad man beskriver som en xenofobisk och antisemitisk tidning får sprida sitt budskap bland hundratusentals besökare.

– Rekryteringen av radikala ensamvargar – från ditt grannland Norges Breivik till jihadistisk terror i Europa – börjar alltid med ordet, antingen det skrivna eller det elektroniska, skriver centrets ordförande för internationella relationer, Dr Shimon Samuels, i brevet.

”Fara för allmänheten”

Centret uttrycker ”chock och bestörning” över bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka, och uppmanar Löfven att ta ställning för mänskliga rättigheter och utesluta hatiska element.

– Din regerings hemsida hävdar att ”Sverige ska vara en ledande och inspirerande kraft i världen”. Tillåt mig att göra ett tillägg: ”och inte vara en hatisk kraft”. Vi uppmanar dig att vidta de nödvändiga åtgärderna för att stoppa denna travesti och utesluta dessa hatmånglare från alla sammanhang där de utgör en fara för allmänheten och dagens ungdom i synnerhet, skriver Shimon Samuels i brevet till statsministern.

Ingen kommentar

Statsminister Stefan Löfven vill inte kommentera brevet och har avböjt en intervju med Kulturnyheterna.

”Det är upp till Bokmässan att svara på hur de väljer att organisera sin verksamhet. Brevet kommer att hanteras i vanlig ordning av regeringskansliet”, skriver Löfvens pressekreterare Jonatan Holst i ett mejl.

Simon Wiesenthal-centret är en av världens största judiska organisationer för mänskliga rättigheter. Den består av fler än 400.000 medlemmar i USA och samarbetar med bland andra FN, Unesco, Latinamerikanska parlamentet, OSCE och Europeiska rådet. Centret har sitt säte i Los Angeles och är uppkallat efter den österrikiske författaren, nazistjägaren och förintelseöverlevaren Simon Wiesenthal.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet