Israels kommunikationsminister håller presskonferens om att dra in tv-nätverkets sändningar i landet. Foto: Ammar Awad/Reuters

Israel vill också stänga ned Al-Jazeera

Publicerad

Israel planerar att stänga ner nyhetsbyrån Al Jazeeras redaktion i Jerusalem.
Det uppger landets kommunikationsminister.
Journalisterna som arbetar där kommer i så fall att få sina pressvisum indragna.

Israels kommunikationsminister Ayoob Kara kallade till en presskonferens på söndagen. Till den var inte det arabiska tv-nätverket Al Jazeera inbjudna. Konferensen handlade om att porta nyhetsbyrån från Jerusalem och släcka ned deras sändningar.

Enligt ministern grundar sig förslaget, som ska tas upp för omröstning i det israeliska parlamentet, i att flera andra länder nyligen har fattat beslut om att porta kanalen, som han anklagar för att ”uppmana till våld”.

LÄS MER: Kravet: Stäng ned Al-Jazeera

Saudiarabien och Jordanien beslutade i våras att dra in nyhetsbyråns sändningar samt att förbjuda dess redaktioner från att fortsätta att arbeta i länderna. Tidigare har även Förenade Arabemiraten och Egypten blockerat kanalen.

LÄS MER: Al-Jazeera – mittpunkt i en diplomatisk kris

Nedstängningarna har skett efter att Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Jemen brutit de diplomatiska förbindelserna med Qatar, som man anklagar för att stötta terrorism och islamistiska extremistgrupper. Al Jazeera har sitt huvudsäte i Qatars huvudstad Doha. Massläckningen av sändningar från tv-jätten har generat protester bland företagets anställda, som kräver att de bojkottande länderna ändrar sig och står upp för pressfrihet.

LÄS MER: Al Jazeera stängs ned i Saudiarabien

Enligt Al Jazeera själva påverkar inte Israels beslut sändningar i palestinska Gaza eller på det ockuperade Västbanken. Tv-nätverkets journalister som arbetar i Jerusalem skulle, om beslutet går igenom, få sina pressvisum indragna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer