Anwar Hossain attackerades av bangladeshiska vakter inne på Rosenbad Foto: TT/SVT

Journalist attackerades på Rosenbad – UD JO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten blev attackerad av utländsk säkerhetstjänst och tvingad att radera bilder – mitt på Rosenbad.

Nu JO-anmäls Utrikesdepartementet för händelsen.

När frilansjournalisten Anwar Hossain skulle bevaka ett statsbesök från Bangladesh premiärminister på svenska utrikesdepartementet, fördes han plötsligt åt sidan av bangladeshisk säkerhetstjänst och blev tvingad till att radera bilder ha tagit med sin mobilkamera under ett officiellt fototillfälle.

LÄS MER: ”De tvingade mig att följa med”

Ingen säkerhetsvakt inne på Rosenbad ingrep i samband med händelsen.

Både Advokatsamfundet och Reportrar utan gränser har ifrågasatt hur det är möjligt att utländsk säkerhetstjänst kunnat bete sig så mot en journalist inne på Rosenbad. Nu har UD anmälts till Justitieombudsmannen, som Sveriges radio var först med att rapportera om.

LÄS MER: Kravet: UD måste be om ursäkt

– Självklart måste de protestera på plats, skydda mig. Om de inte kunde göra det så måste de ta upp frågan direkt. Det är en väldigt allvarlig fråga. Det här är Sverige och det är statsministerkontoret Rosenbad som upprätthåller konstitutionen, där finns grundprincipen för yttrandefrihet, har Anwar Hossain tidigare berättat för Kulturnyheterna.

UD har tidigare sagt att de ser ”mycket allvarligt på händelse” och kommer att vidta åtgärder för att någonting liknande inte ska hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.