Almedalsveckan Foto: Henrik Montgomery/TT

Journalister kan tjäna hundratusentals kronor på företagsuppdrag

Publicerad

Omkring 700 journalister deltar i Almedalsveckan.

Alla bevakar inte politik.

En etablerad reporter kan tjäna upp till 100.000 kronor på att moderera ett seminarium åt ett företag eller en organisation, rapporterar TV4 Nyheterna.

Almedalen lockar inte bara politiker. Näringsliv, kommuner och organisationer deltar och organiserar flitigt de tusentals programpunkter som veckan rymmer.

Hundratals journalister finns också på plats. Inte bara för att granska.

Enligt TV4 Nyheterna kan journalister tjäna hundratusentals kronor på att moderera samtal och seminarier. Talarförmedlingen Talarforum uppger att snittaxan för ett seminarium ligger på 35.000 kronor, men att en profilerad reporter kan begära mellan 50.000 och 100.000 kronor.

”Påverkar inte min trovärdighet”

TV4 pratar med Margit Silberstein, tidigare politisk kommentator på SVT och numera frilansande journalist på bland annat Sveriges radio, som modererar ett seminarium åt en branschorganisation för försäkringsföretag i Almedalen. För det får hon 20.000 kronor.

– Jag tror inte att min trovärdighet naggas i kanten. Jag väljer ganska hårt innan, säger hon till TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.