Johannes Hallbom, Dan Josefsson, Anna Nordbeck och Jakob Larsson prisades för sin granskning av Kevin-fallet. Foto: TT

”Fallet Kevin visar kraften av granskande journalistik”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har ”true crime-genrén”, alltså poddar, dokumentärer och reportage som tar upp anmärkningsvärda kriminalfall fått stort genomslag, och ofta lett till omprövning och upprättelse. Kulturnyheterna pratar med journalisterna bakom Fallet Kevin om granskningarnas betydelse och begränsningar.

– Det finns många fall som journalister inte granskar. Vi är dramaturger och måste få berättelserna att funka. Även om det är förståeligt så bäddar det för ett stort godtycke, säger Dan Josefsson, journalist och producent på SVT:s Dokument inifrån.

Kollegan Anna Nordbeck menar att utgångspunkten ändå måste vara granskningen.

– Vissa historier har en inbyggd dramaturgi, men granskningen är alltid det viktigaste. Vi försöker att inte bara ta oss an projekt med en sensationell historia utan granska alla delar av samhället, oavsett hur lätt eller svårt det är att berätta om.

”Journalistiken var avgörande”

Josefsson och Nordbeck fick med kollegorna Johannes Hallbom och Jakob Larsson Stora journalistpriset 2017 för sin senaste granskning. Ikväll har de också chans att få en Guldspade.

Deras tredelade dokumentärserie Fallet Kevin avslöjar en skrämmande osaklig polisutredning som slutar i att två bröder, fem och sju år gamla förklaras skyldiga till mord på en annan pojke år 1998. Efter SVT:s serie har bröderna nu fått upprättelse. Fallet öppnades av åklagare som kom fram till samma sak som journalisterna: de är oskyldiga, utpekandet grundlöst.

– De vi behöver skydda mest fråntogs alla rättigheter som en vuxen skulle haft, som en advokat och en rättegång. Systemet ser ut så när barn utpekas, fallet går i regel inte till domstol utan lämnas över till socialtjänsten. Pojkarna blev aldrig dömda i laglig mening utan i praktiken, på en presskonferens där polisen förklarade dem skyldiga, säger Anna Nordbeck.

Avgörande i granskningen var att journalisterna fick tag på hemligstämplat material ur polisens förundersökning, däribland samtliga filminspelningar på förhören med pojkarna.

– Fallet Kevin visar kraften av grävande journalistik. Eftersom fallet var rättsligt stängt blev journalistiken helt avgörande.

Att granskningar som Fallet Kevin behövs för att påvisa brister i samhället är tydligt. Men vad betyder granskningar för journalistikens allmänna status i en tid där medieföraktet är högljutt?

– Jag hoppas att det kan bidra till ökat förtroende för journalistiken när man ser vilka effekter den faktiskt kan få, säger Anna Nordbeck.

Finns begränsningar

Dan Josefsson har tidigare bland annat fortsatt avlidne journalisten och musikern Hannes Råstams granskning av fallet Thomas Quick- även det ett fall som väckt enorm uppmärksamhet och slutat i frigivning. Råstam tog sig an flera fall där den dömde inte nödvändigtvis var lätt att sympatisera med, vilket annars inte är helt självklart.

Vad ser du för risker i att det krävs journalister för att rättshaverier ska upptäckas?

– En knepig sak är att allmänheten kan få illusionen att journalistiken ”fixar det här”. Men vi är ingen myndighet som systematiskt går igenom och ser till att rättssäkerheten är hög. Att överhuvudtaget få en journalist att intressera sig för ett fall... det ska till många lyckliga omständigheter, säger Dan Josefsson och utvecklar:

– Om Robin och Christian gått under, blivit missbrukare och kriminella, vilket inte alls är svårt att tänka sig, hur lätt hade det varit att ta sig an deras fall? Hade de till exempel haft flera misshandeldomar emot sig, så hade det varit svårt och tungt att gå in i om man ska vara helt ärlig.

Dan Josefsson menar att begränsningarna gör att journalister inte kan anförtros hela ansvaret.

– Vi kan höja ett varningens finger och säga ”kolla här vad som händer”, men sen måste myndigheterna ta hand om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.