Jan Helin och Thomas Mattsson Foto: SVT Grafik/Helena Jonsson

Stark kritik mot journalister i mordutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Journalisthatet flödade på sociala medier i helgen.

Nu försvarar sig kvällstidningscheferna – och riktar udden mot twittrarna.

Mordet på Lisa Holm har hårdbevakats i medierna och engagerat svenskarna.

När beskedet kom att hon hittats död i lördags höll polisen i Västragötaland presskonferens.

Mordet på Lisa Holm

Polisens kommenderingschef Helena Trolläng berättade att polisen under morgonen avhyst journalister som tagit sig in i familjen Holms trägård.

– Lämna familjen i fred, uppmanade Helana Trolläng journalisterna under presskonferensen.

”Hårresande obegripligt”

Uppgifterna om närgångna journalister fick snabbt spridning i sociala medier och kritiken haglade över journalistkåren. “Vidriga hyenor”, “Gamar”, “Självgoda äckel” och “klicksamlande as” var några omdömen.

Stormen på nätet resulterade i att chefredaktörerna för Expressen och Aftonbladet – tidningarna som hatstormen främst riktade sig mot – på måndagsmorgonen gav ut en specialpodd för att ge sin bild av händelserna.

– Ibland kommer vi journalister i skottgluggen, men det här är hårresande obehagligt. En vansinnig störtflod av anklagelser, sa Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

– Det är djupt osmakligt att nyttja en sådan här händelse för att vräka ur sig sitt journalisthat, sa Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Kritiserar polisens uttalande

Tidningscheferna riktade också kritik mot polisens uppgifter om att det skulle vara journalister som var inne i trädgården. Ingen anmälan har upprättats och poliserna har inte gjort någon identitetskontroll för att ta reda på vem det var som gått in på tomten. Både Mattsson och Helin försäkrade lyssarna om att det inte handlar om deras reportrar.

– Ett slarvigt uttalande av polisen, menade Thomas Mattsson.

I podden pekar tidningscheferna på vikten av att folkbilda kring journalistiskta arbetsmetoder. På sociala medier beskrivs en reporters försök att komma i kontakt med en klasskamrat till Lisa Holm, som själv skrivit om Lisa i en blogg, som ett övertramp, ett hyenabeteende. Reportern har skickat ett sms och uppmanat flickan att ringa om hon vill prata med honom och efter det försökt ringa henne två gånger.

– Hur tror människor att journalister får uppgifter?, frågar Thomas Mattsson i podden.

”Blir väldigt provocerande”

GT:s chefredaktör Sofia Dahlström säger att hon känner sig trygg med att ingen av tidningens reportrar gått över gränsen under bevakningen av utredningen.

– Jag tänker inte betygsätta polisen eller polisens uttalande. Jag vet bara att ingen av GT eller Expressens medarbetare har varit i närheten av att göra något intrång, säger hon.

Polisens kritik av journalister under presskonferensen har troligen bidragit till drevet i sociala medier, tror Sofia Dahlström.

– Jag tror absolut att det hänger ihop. Det var en väldigt känsloladdad presskonferens. I det enorma känslosvallet blir någonting sådant här väldigt provocerande, säger hon.

– Jag kan förstå att polisen är pressad, men jag kan tycka att det är lite olyckligt i det heta nyhetsläget. Om det inte har varit ett stort problem, men för oss kom det här som en nyhet. Vi har varit måna om att respektera de anhörigas önskemål.

”Bevakar andra försvinnanden också”

GT har lagt stora resurser på att bevaka polisutredningen. Det är ett fall många kan identifiera sig med, enligt Sofia Dahlström.

– Man känner en närhet och en empati. Den stora skräcken över att någonting när som helst kan förstöra livet och dess framtid, säger hon.

I fallet Lisa Holm har polisens öppenhet också varit bidragande till den stora bevakningen, tror Sofia Dahlström.

– Vi skriver om andra försvinnanden också. Men här arbetade polisen tidigt utifrån en annan linje, att det förmodligen inte rörde sig om ett vanligt försvinnande. Det var ingen ung människa som hade bestämt sig för att inte komma hem, säger hon.

Vill inte förlita sig enbart på polisen

Många kritiska röster på sociala medier menar att journalisterna bör nöja sig med att prata med polisen och hålla sig ifrån anhöriga och andra boende i samhället. Den åsikten, säger Thomas Mattsson, går emot ett journalistiskt förhållningssätt.

– Journalister kan inte förlita sig enbart på polisens uppgifter, säger han i podden och menar att avslöjanden om Osmo Vallos död efter ett polisingripande, eller seriemördaren Thomas Quick aldrig hade gjorts om journalister inte ifrågasatt uppgifter som polisen presenterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet