Källkritikens dag: ”Är den här historien för bra för att vara sann?”

Publicerad

I tider av falska nyheter och filterbubblor har hederlig källkritik blivit viktigare än någonsin. Inte bara för journalister, utan också för alla som tar del av det stora informationsflödet. Det tycker i alla fall tidningen Metros Viralgranskaren, som har utropat den 13 mars till Källkritikens dag.

Har du ägnat dig åt någon källkritik i dag? Från att tidigare ha varit ett verktyg mest för journalister, har källkritiken under senare tid blivit något för alla. I dag arrangerades därför för första gången Källkritikens dag.

Det är tidningen Metros uppmärksammade Viralgranskaren som ligger bakom Källkritikens dag, med olika föreläsningar och workshops.

– Det har ju varit ganska mycket om källkritik det senaste året, med Brexit och Trump framför allt, som fått stora delar av samhället att vakna upp inför verkligheten och faktumet att alla publicerar sig, säger journalisten Jack Werner, en av föreläsarna och grundare av Viralgranskaren.

Vem säger det här? Och varför?

Vad är då källkritik? Ja, det handlar om att ifrågasätta den information man får till exempel via sociala medier. Vem säger det här? Och varför?

– En av de viktigaste frågorna man bör ställa sig innan man delar något är: är den här historien för bra för att vara sann?, säger Jack Werner. Man kan lätt kolla upp fakta i en artikel, kolla upp namn, platser, bild-googla om det finns bilder, gå till dom källor som finns.

Men det låter som det innebär mycket jobb?

– Det kanske är det dom första gångerna, men man lär sig snart hur man gör. Jag tycker vi ska uppvärdera våra förtroenden; innan jag delar något som någon skrivit bör jag fråga mig: varför ska jag ge mitt förtroende till den här personen?

Jack Werner tror, (utan att kunna ange källa), inte att mängden lögner på nätet ökar, medan en annan föreläsare, it-säkerhetsexperten Peter Forsman, säkert hävdar:

– Det ökar hela tiden, och folk med dolda agendor försöker lura oss att göra saker vi egentligen inte borde göra på nätet.

Mer källkritik i gymnasiet

Ja, vad som är sant där får vi inget svar på just nu, men behovet av en ökad medvetenhet är de båda överens om. Och bland de gymnasieelever Kulturnyheterna pratade med på dagens arrangemang fanns det en stor medvetenhet om vikten av källkritik. Och även om det ingår i många ämnen i gymnasiet, så efterlyste de ännu mer, och i tidigare årskurser.

– Det finns i de flesta skolor ett antal eldsjälar som verkligen fattat, och de drar ett tungt lass just nu, säger Jack Werner. Det borde finnas mer tid för fortbildning, för alla lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.