Den kinesiska miljardären Guo Wenguis Twittersida. Foto: TT

Kinesisk säkerhetstjänst anklagas för kidnappning

Publicerad

Enligt en kinesisk-amerikansk journalist, som intervjuat den regimkritiska mijardären Guo Wengui, har kinesisk säkerhetstjänst kidnappad hans fru. Guo Wengui befinner sig sedan 2017 i USA efter att ha anklagat den kinesiska regimen för korruption.

Enligt Chen Xiaoping, redaktör på den kinesisk-språkiga Media Mirror Group, har en video där hans fru fördömer hans arbete filmats under tvång, uppger AP. Filmen ska även tydligt visa att hans fru hålls fängslad av kinesisk säkerhetstjänst, enligt Chen.

I videon, som häromdagen dök upp på ett anonymt YouTube-konto som tros tillhöra den kinesiska säkerhetstjänsten, ber Chen Xiaopings fru sin man att sluta leta efter henne.

I september skickade Chens fru, som då befann sig i Kina, ett meddelande där hon skrev att hon ”hade problem” och har sedan dess varit försvunnen.

Affärsmannen och miljardären Guo Wengui jagas av de kinesiska myndigheterna efter att han hotat att avslöja korruption bland landets toppolitiker.

Guo flydde 2017 från Kina och bor sedan dess i New York.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.