Foto: TT/Privat

Kontroversiell EU-dom: Länkning till olagligt material kan vara ok

Publicerad

Att länka till material som bryter mot upphovsrätten kan vara tillåtet om det sker utan kännedom och vinstsyfte. Det slog EU-domstolen fast i dag.

– Jag skulle säga att domen till viss del är kontroversiell eftersom traditionellt så har all hantering av olagligt material på nätet varit upphovsrättsintrång, men med den här domen säger EU-domstolen att det kan vara okej att länka till upphovsrättskyddat material om det görs utan kännedom och utan vinstintresse, säger Sanna Wolk, docent i upphovsrätt vid IMK på Uppsala universitet.

Domen som kom i dag rör ett fall där webbplatsen GeenStijl vid flera tillfällen under 2011 länkade till en sajt där nakenbilder på den nederländska kändisen Britt Geertruida Dekker publicerats olagligt.

I domen konstaterar EU-domstolen att ”internet har en särskild betydelse för yttrandefriheten och informationsfriheten”.

– Domen är intressant, för här försöker man kompromissa mellan rätten att ta del av information, och yttrandefriheten i förhållande upphovsrätten, säger Sanna Wolk.  

Om privatpersoner eller företag medvetet och i vinstsyfte länkar till upphovsrättsskyddat material menar EU-domstolen att de bör fällas av nationella domstolar för upphovsrättsbrott.  

– För Sveriges del innebär det nu att våra domstolar måste ta hänsyn till EU-praxis och också i vissa fall fria när någon person länkar till olagligt material på nätet, säger Sanna Wolk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer