Mattias Hermansson är kulturchef på Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm / SR

Flera kulturprogram försvinner när SR stöper om i kulturutbudet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt dagsänt kulturmagasin ersätter program som ”Kino” och ”Kritiken” i kulturradion i P1.

Från mitten av januari nästa år kommer P1 sända ett nytt direktsänt kulturprogram. Ett kulturmagasin med daglig fördjupning i form av samtal och idédebatt, intervjuer och längre reportage.

”Kino” och ”Kritiken” försvinner

Fyra fasta kulturprogram försvinner ur tablån. Förutom filmprogrammet ”Kino” och debattprogrammet ”Kritiken”, även ”OBS Magasin” och ”Kulturreportaget”.

– De läggs inte ner. De görs bara om och kommer att ingå i det här kulturmagasinet, säger Sveriges radios kulturchef Mattias Hermansson till Kulturnyheterna.

Hur det nya programformatet exakt kommer att bli kan han ännu inte svara på.

”Lättare att hitta till oss”

– Vi vill göra det lättare för lyssnaren att hitta till oss. Vi har haft för många olika kulturprogram som gör samma frågor och därför vill vi samla allt under ett och samma programnamn, säger Mattias Hermansson.

Mer kulturkritik och debatt

En del av satsningen med kulturtimmen är att göra mer kulturjournalistik i Public service.

– I sändningstillståndet står det att vi ska fördjupa och utveckla kulturen, att vi ska underlätta för våra lyssnare att kunna ta ställning i debattfrågor. Det här är ett sätt att göra det på, säger Hermansson.

Blir det mer eller mindre kulturminuter i kulturradion?

– Det kommer inte bli mindre kulturminuter. Totalt sett blir det lika mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.