Olof Öhman med Kensingtonsten 1927 Foto: NRK

Kritiken mot Peter Stormares runstensprogram

Uppdaterad
Publicerad

Den nya Viaplay-serien ”The American Runestone” kritiseras av forskare.

 – Det är belagt att inskriptionen på Kensingtonstenen gjordes på 1800-talet, säger historikern Adam Hjorthén.

I dokumentärserien The American Runestone som hade premiär på Viaplay tidigare i somras söker svenska Hollywoodstjärnan Peter Stormare sanningen om Kensingtonstenen.

En runsten som hittades av svenskamerikanen Olof Öhman i Minnesota på 1800-talet, på vilken det står det att den rests av vikingar år 1362 – över ett sekel innan Christofer Columbus ska ha landstigit i Amerika.

Röster från de döda

Öhman anklagades för att själv ha gjort inskriptionen och i programmet ser Peter Stormare det som sitt kall att återupprätta familjens heder. Han har till och med upplevt att Olof Öhmans hustru talat till honom från andra sidan.

– Hans fru, Karin, det var hennes röst jag hörde. Hon sa: du är kallad, vi har kallat på dig för att vi vill att sanningen ska komma fram, sa Stormare till Kulturnyheterna i samband med seriens premiär.

Kritiken: Förakt mot humanistisk forskning

Men nu riktas kritik mot programmet från forskare.

– Det är belagt av runologer och forskare inom lingvistik att inskriptionerna på Kensingtonstenen gjordes på 1800-talet, säger Adam Hjorthén, historiker på Stockholms universitet, till Kulturnyheterna.

– Det visar på förakt mot humanistisk forskning eftersom man inte bemödat sig att konsultera vetenskaplig expertis om stenen, utan betraktar akademiker som fiender.

Vita européers plats i USA:s historia

Adam Hjorthén menar också att programmet på ett okänsligt sätt berör den infekterade frågan om hur vita européer tar plats i den amerikanska historieskrivningen.

– Stenen har sen den hittades varit en del av ett argument för skandinaviskamerikaner att hävda sin historiska rätt och status i USA.

Viaplays presschef Susanne Nylén kommenterar kritiken mot programmet i ett mail till Kulturnyheterna:

Viaplay ber om ursäkt

” Kensington-runstenen är omdebatterad och för många ett kontroversiellt ämne. Dokumentären gör ett seriöst försök att lyfta fram de frågetecken som finns men gör inte anspråk på att ha alla fakta”.

”Att det uppstår debatt är naturligt och som historien visat så är det ofta en förutsättning för att nå fram till en vedertagen sanning. Att serien skulle ta ställning för vitas rätt till den Nordamerikanska kontinenten tar vi och seriens skapare, Peter Stormare, bestämt avstånd från. Har vi genom serien på något sätt förolämpat någon så ber vi givetvis om ursäkt för det”.

– Att betrakta historia och runologi som något man kan avgöra genom debatt, säger någonting om Viaplays vetenskapssyn. Det kan man bara göra om man inte bryr sig om den vetenskapliga forskning som finns, säger Adam Hjorthén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.