Journalisten Kurdo Baksi. Foto: TT

Kurdo Baksi: ”Erdogan exporterar sitt yttrandefrihetsförbud”

Uppdaterad
Publicerad

Den turkisk-svenske journalisten Hamza Yalcin sitter frihetsberövad i Spanien och riskerar att lämnas ut till Turkiet misstänkt för terrorbrott. Anklagelser som helt avfärdas av bland andra Reportrar utan gränser. Journalisten Kurdo Baksi menar att Turkiets president Erdogan nu också försöker tysta kritik utomlands.

– Egentligen har min vän skrivit Erdogan-kritiska artiklar i Turkiet, men Erdogan-regimen vill lura utlandet och låtsas som att han är terrorist. Då har man lagt in en efterlysning i den internationella polisorganisationen Interpols datasystem där man säger att han är misstänkt för terrorverksamhet, säger journalisten Kurdo Baksi.

LÄS MER: Svensk-turkisk journalist gripen i Barcelona

Han har nyss avslutat en intervju med nyhetsbyrån EFE, som är Spaniens största, för att sprida information om händelsen från i torsdags då Hamza Yalsin greps. Den turkisk-svenske chefredaktören för den socialistiske tidningen Odak Dergisi greps på sin semesterresa vid en passkontroll på en flygplats i Barcelona.

– Polisgripandet skedde mycket brutalt, han blev lite misshandlad, enligt hans familj. Han visste inte ens om att han var efterlyst, säger Kurdo Baksi.

”Måste fördömas”

Hamza Yalsin är den andra svenska medborgaren som sedan början av juli gripits på uppdrag av turkiska myndigheter och i går stod det också klart att en fransk journalist gripits i Turkiet – anklagad för att ha stöttat en terrororganisation. Allt detta samtidigt sker som kritiserade rättegångar mot 17 turkiska journalister fortfarande pågår.

LÄS MER: Reportrar utan gränser – Gripandet är politiskt motiverat

Att president Erdogan nu också ser till att gripa kritiker utomlands är oroväckande, enligt Kurdo Baksi.

– Erdogan exporterar nu sitt yttrandefrihetförbud till Europa och det här måste fördömas av EU och Sverige. Om Hamza Yalcin inte får komma hem så kommer Turkiet att fortsätta och leverera namn till Interpol så att fler personer med dubbla medborgarskap ska råka illa ut. Och jag är en av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.