Foto: TT/Wikimedia commons

Läckta EU-dokument: Netflix ska betala skatt

Publicerad

Ett läckt dokument från EU-kommissionen visar att den vill tvinga videostreamingtjänster som Netflix och Amazon Prime att bidra till finansieringen av europeiska filmer och tv-program.

Förslaget har kommit till efter intensivt lobbyarbete från Frankrike, som vill hjälpa sin tv- och filmindustri, skriver Politico.

I utkastet som läckt från EU-kommissionen står det att ”medlemsstater kan kräva av leverantörer av audiovisuella on demand-tjänster att bidra ekonomiskt till produktionen av europeiska verk.”

Leverantörer av on demand-tjänster måste också se till att minst 20 producent av deras innehåll för EU-marknaden är produktioner som har gjorts i Europa. I dag finns det inga sådana krav på leverantörerna.

Andra förslag

Det finns också förslag som ska hindra att barn ser reklam för alkohol och produkter med mycket fett, salt och socker.

Utkastet är en del i kommissionens arbete för att uppdatera medielagar så att dessa är mer anpassade för nätet och mobila enheter. Syftet är att ta bort nationella hinder och stärka EU:s inre marknad, något som kan stärka EU:s ekonomi med 415 miljarder euro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.