Göran Lambertz och Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: TT

Lambertz slutar prata Quick

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lambertz lägger av. ”Jag har gjort mitt i Quick-debatten,” skriver han i Expressen.

För knappt två veckor sedan hade justitierådet inte en tanke på att sluta debattera fallet Thomas Qucik. I stället kritiserade han journalisterna som tröttnat på den långdragna historien och ville sätta punkt.

– Jag förstår att journalisterna vill ha stopp på det här för att sanningen inte ska komma fram, sa Lambertz till Kulturnyheterna då.

Gör en helomvändning

Idag gör han en helomvändning och förklarar i en debattartikel i Expressen att han lämnar Quick-ärendet. Han skriver att han är medveten om problemet med att han som domare har misstänkliggjort Sture Bergwall fastän han är frikänd, bland annat i sin bok Quickologi.

”Priset för debatten är högt och någon gång bör den få ett slut, åtminstone för mig,” skriver Göran Lambertz.

Quicklaget på plats

Men att Quick-ärendet fortfarande skapar engagemang är tydligt. I går kväll debatterades mediernas roll i Quick-ärendet på Publicistklubben i Stockholm.

Lambertz var inte själv på plats, han var upptagen i ett samtal om religion i ABF-huset. Men flera medlemmar i det så kallade Quciklaget, som envist håller fast vid Sture Bergwalls skuld, var på plats.

– Syftet var inte att göra ett spektakulärt ultimate-fighting-event. Vi ville diskutera mediernas roll i Quick-fallet, säger Björn Häger, ordförande i Publicistklubben.

Svor och höjde rösten

Debatten blev livlig och het. Den före detta åklagaren Christer van der Kwast, som tackat nej till att vara med i debatten på scen kastade sig ändå in och försvarade sin ställning från publikplats. Ordförande Björn Häger svor, debattörerna avbröt varandra, struntade i frågor och höjde rösten. Se hela debatten här.

Om det är sista debatten om Quickfallet som Publicist-klubben anordnar vågar Björn Häger inte säga.

– Kampen om historieskrivningen fortsätter. Ingen vill vara ansvarig för en rättsskandal, säger Björn Häger.

Oisín Cantwell på Aftonbladet, som har följt fallet Quick sedan starten på 90-talet är inte förvånad över att Göran Lambertz lägger Qucik-debatten åt sidan. Han tror inte att den tidigare så populäre domaren kommer att få tillbaka sin status som mediernas favoritexpert i rättsfrågor.

– Karln har gjort bort sig grundligt. Men hans mod och ståndaktighet går inte att ta miste på. Han har blivit enormt utskrattad, men ändå stått på sig. Det är någonstans beundransvärt, säger Oisín Cantwell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet