Lars Adaktusson lämnade partistyrelsen och sin roll som vice partiledare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Lars Adaktusson anmäler flera medier

Uppdaterad
Publicerad

Ex-journalisten och den tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) har anmält flera medier, däribland SVT och Dagens Nyheter, till Allmänhetens pressombudsman respektive Granskningsnämnden för radio och tv. Adaktusson menar att mediernas tillskrivit honom en uppfattning i abortfrågan, som han inte har.

Bakgrunden till anmälningarna ligger i den granskning som Dagens Nyheter gjorde av den tidigare EU-parlamentarikern inför EU-valet i maj.

Där avslöjade DN att Lars Adaktusson under sina fyra år som EU-parlamentariker röstat emot abort vid i 22 av 28 omröstningar. Hans partiledare Ebba Busch Thor har sagt att Adakutsson gjort fel och efter avslöjandet lämnade han partistyrelsen och sin roll som vice partiledare.

”Smutskastad”

Anmälan mot Dagens Nyheter handlar om en ledartext där det bland annat skrivs att Adaktusson ”frekvent röstat emot kvinnors aborträtt – både i Europa och globalt”.

I anmälan till opinionsnämnden skriver hans juridiska ombud, Rolf Åsbjörn, att Adaktusson blivit smutskastad och fått epitetet ”abortmotståndare”.

Anmälan mot SVT gäller totalt fem publiceringar och Rolf Åsbjörn skriver här bland annat att:

”Den av SVT utmålade bilden av honom som bakåtsträvande och kvinnofientlig med ålderdomligt religiösa värderingar har redan kostat Adaktusson många vänner och oräkneliga kontakter. Att få fyra års hårt arbete som svensk ledamot i Europaparlamentet tillintetgjorda och misskrediterade på detta sätt har varit ett hårt slag för Adaktusson och lett till stort lidande för honom och hans närmaste”.

Väntar på granskningsnämndens bedömning

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, vill inte kommentera anmälan mot SVT innan Granskningsnämnden gjort sin bedömning.

– Ärendet ligger nu hos Granskningsnämnden som får göra sin bedömning. Jag avstår därför tills vidare från att kommentera anmälan.

Förutom SVT och DN har Lars Adaktusson även anmält Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.