Vera och Frida i sitt nya hem Foto: Egmont förlag

Lesbiskt par gör entré i Bamse

Uppdaterad
Publicerad

Serien Bamse är känd för att stå för solidaritet och jämställdhet. Att visa olika familjekonstellationer är en självklar utveckling av tidningen, enligt Bamses chefredaktör.

I sommarnumret av Bamse dyker två nya karaktärer upp. Det är paret Vera och Frida som flyttar till en bondgård.

Vera och Frida är inte det första gayparet i Bamse. Redan 2007 blev Lille Skutts bror Happ tillsammans med Sixten och de har sedan dess förekommit i flera nummer av serien.

–Vi försöker visa olika familjekonstellationer. Bamse är humanist och står för allas lika värde, På så sätt känns det här som en ganska självklar utveckling av tidningen,  säger Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamsetidningen till Aftonbladet.

Bamse är en tecknad barnserie som skapades av Rune Andréasson, 1966. Första numret av Bamsetidningen utkom 1973. Från 1976 introducerades andra tecknare till serierna. Med tiden har persongalleriet utökats i och med att de ursprungliga karaktärerna bildat familj.

Serien om världens starkaste björn är känd för att stå för solidaritet och rättvisa, och frågor om mobbning, jämställdhet, droger och rasism tas upp i flera av berättelserna. Idag är Bamsetidningen en del av tidningsförlaget Egmont.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer