Kristian Luuk har inspirerats av det legendariska tv-ankaret. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Luuk: Sorgligt att Letterman lämnar

Uppdaterad
Publicerad

Tv-livet har lagts på hyllan för programledarikonen David Letterman. Nu lämnar han sitt skrivbord och tv-rutan för gott – efter 33 år.

De senaste veckorna har superstjärnorna stått på rad för att hylla Letterman i Late Night Show. När skådespelaren George Clooney gästade programmet förklarade han för Letterman att han inte får lämna rutan – och låste fast honom med handbojor.

Saturday Night Live-stjärnan Tina Fay drog av sig klänningen i sändning och visade korsetten med texten ”Bye Dave”. Julia Roberts skällde ut tv-stjärnan och gav honom en rungande sista kyss (hennes pussande med Letterman har varit ett stående inslag varje gång hon gästar showen).

”Flaggan i topp”

– Det är fantastiskt att han går ut med flaggan i topp. Men han har inspirerat mig väldigt mycket så det är sorgligt att han inte syns i rutan mer, säger programledaren Kristian Luuk i ”På spåret”.

Kristian Luuk byggde sin talkshow ”Sen kväll med Luuk”, som sändes i TV4 under 90-talet, på Lettermans koncept. Både svenska och internationella stjärnor gästade och av många kallades Luuk ”en svensk Letterman”. Men originalets 33 år i rutan och över 6000 shower kommer han inte i närheten av.

– Letterman gav oss nya glasögon när det handlade om att göra tv: ”Såhär, killar, kan man också göra”. Han öppnade nya fönster, det kom in luft. Man tänkte: ”Just det, man behöver inte göra som på Hylands tid”, säger Kristian Luuk.

Galna upptåg

Miljontals amerikaner har följt Lettermans galna upptåg i rutan, och hans allvarliga stunder har också fått enormt genomslag. Han hyllades för sin känslosamma monolog efter terrordådet den elfte september. Letterman har också allvarsamt inför sin miljonpublik berättat om otrohet och hur han utsattes för utpressning för att den inte skulle avslöjas.

Att få världsstjärnorna att känna sig bekväma och att ställa tuffa frågor med glimten i ögat var Lettermans specialitet.

Madonna och Shaffer

Att göra det som går lite över gränsen mitt framför den amerikanska mainstreampubliken har varit ett annat av Lettermans kännetecken. När en ung Madonnas gästade Letterman första gången kunde hon inte sluta säga ”fuck”, men programledaren tog det hela med ro.

Men nu lämnar David Letterman rutan tillsammans med sin evige sidekick och orkesterledare Paul Shaffer. Och när han annonserade sin tv-pensionering under showen förra året summerade han:

– Det här betyder att jag och Paul äntligen kan gifta oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet