Den bäst betalda mannen, Gary Lineker hade en årslön på över 20 miljoner kronor, samtidigt som den bäst betalda kvinnan Claudia Winkleman tjänade runt 4,4 miljoner kronor för samma period. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Män dominerar fortfarande lönetopplistan på BBC

Publicerad

För andra året i rad offentliggör det brittiska public service-bolaget BBC sin lönelista över de anställda som tjänar mer än 250 000 pund. Förra årets lista uppmärksammade att de riktiga höginkomsttagarna var män och få var icke-vita. Trots att bolaget vidtagit åtgärder är det männen som totaldominerar tio-i-topp.

Förra året riktades skarp kritik mot BBC för löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Bland annat kritiserade Storbritanniens premiärminister Theresa May public service-bolaget.

Först på sjunde plats fanns en kvinna med på fjolårets lista, och sammanlagt var bara en tredjedel av de på listan kvinnor.

Männen dominerar

De som har högst lön på BBC är män, visar årets lista. Enligt bolaget har en del lönehöjningar och lönesänkningar inte slagit igenom än och kommer inte visas förrän nästa år.

Den bäst betalda mannen, Gary Lineker, tjänade mellan 1,75 och 1,76 miljoner pund (över 20 miljoner kronor) 2017 – 2018. Den bäst betalda kvinnan, Claudia Winkleman, tjänade mellan 370 000 och 379 999 (ca 4,3 – 4,4 miljoner kronor) för samma period.

BBC-chefen: ”Inte tillräckligt bra”

Sedan förra året har åtta kvinnor och fyra män tillkommit på listan över de som tjänar över 250 000 pund (ca 2,9 miljoner kronor). Av de tolv som fått sänkt lön är åtta män.

Det innebär att 40 procent på listan är kvinnor, medan 60 procent är män.

– Jag har tydligt markerat att det inte är tillräckligt bra, och att vi siktar mot en 50/50-fördelning, säger BBC-chefen Tony Hall till BBC.

Ska vara jämlikt år 2020

Förra året tillsatte BBC tre externa utredningar för att jämna ut löneskillnaderna i organisationen.

– Arbetet med att jämna ut könsfördelningen på listan går framåt, men sånt här tar tid, säger Hall till BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer