Den malaysiske tecknaren Zunar hotas av 43-årigt fängelsestraff. Foto: TT

Många tecknare hotade

Uppdaterad
Publicerad

Skämt- och satirtecknare är särskilt utsatta för hot, både från regeringar och från terrorister.

Satiriska teckningar fungerar bra på internet, med sitt omedelbara bildspråk och lättspridda format, som gjort för delning i sociala medier. Därför får tecknarna mycket uppmärksamhet både av sina anhängare och av sina förbittrade fiender.

– Teckningar väcker känslomässiga reaktioner som kan nå över språk och gränser, säger Elana Beiser på pressfrihetsorganisationen The Committee to Protect Journalists till New York Times.

Medier

Efter Charlie Hebdo-attentatet

Granskningen av skämt- och satirtecknares situtation i världen har gruppen tagit fram efter terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris i januari.

Där berättas både om hot från regering och polis i flera länder, och om hot från militanta islamister som fixerat sig vid vad man uppfattar som hädiska karikatyrer av profeten Muhammed. Många tecknare vittnar om rädsla och självcensur.

Åtalad för uppvigling

Ett fall man upmärksammar är den malaysiske tecknaren Zulkiflee Anwar Ulhaque, som under pseudonymen Zunar häcklar den politiska makten och har över hundra tusen följare i sociala medier. Zunar har fått böcker beslagtagna och förbjudna, har frihetsberövats och står nu under åtal för uppvigling.

Rättegången mot honom inleds på torsdagen och de nio åtalspunkterna kan ge upp till 43 års fängelse.

Rapporten varnar också för att attacken mot Charlie Hebdo kan leda till att yttrandefriheten i Frankrike blir begränsad, till exempel genom större möjligheter till övervakning som föreslagits.

CPJ: Oklar lagstiftning

Journalister världen över sitter i kläm mellan terrorister och regeringar som ingriper mot yttrandefriheten i sin kamp mot terrorismen, säger Elana Beiser.

– Det finns ett terrorhot, men det finns också mycket lagstiftning som är så oklar att den kan missbrukas av politiska intressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet