Många tittarkommentarer efter premiären av nya Morgonstudion

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit många efter att det nya programmet Morgonstudion hade premiär i morse. Tittare runtom i landet har under morgonen flitigt kommenterat vad de tycker på SVT Nyheters hemsida.

– Kan nog bli bra, lite rappt är ju inte fel, skriver tittaren Janne E.

Klockan 06.00 på måndagsmorgonen var det dags för en historisk tv-premiär när SVT:s nya morgonprogram Morgonstudion gick av stapeln.

I 24 år har föregångaren ”Gomorron Sverige” varit en naturlig del av många svenskars morgon.

Nya programledare

Morgonstudion kommer ledas av de två programledarparen Carolina Neurath och Pelle Nilsson, samt Karin Magnusson och André Pops, som var först ut med att leda programmet.

LÄS MER: Pops och Magnusson: ”Det är pirrigt på ett bra och läskigt sätt”

LÄS MER: Här är programledarna för SVT:s nya storsatsning

  • Maria: Jamen det här var ju riktigt bra! Funkar bra att lyssna på även om man inte tittar på bilden. Ersätter definitivt morgonradion. Programledarna känns sammansvetsade redan och bra stöd från väder/sport/nyheter. 
  • J-zon: Helt okey, men lite stressade? Det blir bättre, tror jag när dom varit igång ett tag, klart bra upplägg! 
  • Sockna: Heja SVT, nu har ni förstått vad morgon-tv är för nåt. 15 minuter så är jag uppdaterad med vad som har hänt och vad som är aktuellt. Det är all tid jag kan lägga på tv på morgonen. Skönt att slippa kockar och kulturmuppar, de kan briljera senare på förmiddagen när jag är på jobbet.

Mycket som händer i bakgrunden

Men när programmet nu ersattes av ett nytt, var det några som längtade tillbaka till de kända röda sofforna – och till det lugnare tempot. 

  • Katarina: Saknar de trygga, proffsiga, lugna, sansade tidigare programledarna och soffan! Detta känns som: Snabbast vinner... Nej Tack, det får bli Nyhetsmorgon i fyran fortsättningsvis. Så känns det nu i alla fall. Vad är det för fel på det ”mjuka, mysiga, rogivande? Folk stressar väl så det räcker?
  • Mormor: Godmorgon! Kan nog bli bra när ni blir varma i kläderna. Just nu känns det stressigt. Pratar litet för fort och ”exalterat”. Ett morgonprogram ska kännas lugnt.  
  • Janne E: Kan nog bli bra, lite rappt är ju inte fel. Kan bli lite forcerat både i röstläge och en väldigt flimrande bakgrund. Känns modernt.
  • Ted: Lycka till med satsningen! Men det här känns stressigt och väldigt pratigt. Radio i tv. Tydlighet kring hållpunkter saknas. Man skickas slumpmässigt fram och tillbaka. 
  • Lars-Åke: Orolig bakgrund, saknar den lugna. Båda programledarna talar för fort. Karin Magnusson talar dessutom otydligt. Tänk om man kunde slippa alla hemska” musiksnuttar” mellan programmen. Glädjande nog ska vi slippa matlagningsprogram. Det är det enda positiva med det nya morgonprogrammet.

LÄS MER: Programledarna chattade direkt efter premiären

Omgivningen i det nya programmet är en av de största skillnaderna för tv-tittarna. Morgonstudion är nämligen placerad i en redaktionsmiljö där till exempel både SVT:s medarbetare och många tv-skärmar nu syns i bakgrunden.

  • Ulrika: Nytänk och fräscht tycker jag, lycka till.
  • Gun: I stort sett bra och viktigt med förnyelse! Bakgrunden kändes dock rörig. Det förmedlas många synintryck samtidigt, som tar fokus från det man vill förmedla.
  • Cilla: Piggt! Fräscht! Kommer titta massor! Hej då TV4. 
  • Peter: Ingen mysig morgonkänsla tyvärr. Massa stimuli överallt med bildskärmar, textremsor. Folk i bakgrunden. Inget man vill sitta framför en timma en ledig förmiddag. Känns som ett program man sätter på fem minuter med tandborsten i munnen samtidigt som man bäddar sängen. 

Här kan man läsa fler kommentarer från tv-tittarna efter morgonens premiär.

LÄS MER: Jan Helin: Därför sjösätter vi nya Morgonstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.