Avslöjade nätspioneri – pustar ut i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Han avslöjade hur marockanska staten övervakar medborgare på nätet. Nu tar han sin tillflykt till Sverige – och vet inte om han vågar åka tillbaka.

Läkaren och journaliten Hisham Almiraat åkte till Sverige när det hettade till för honom och hans team i Marocko.

– Jag har aldrig riktigt förstått vad en polisstat är, men det gör jag nu. Jag har inte kontroll över mitt eget liv och polisen kan komma och knacka på närsomhelst, säger Hisham Almiraat.

Medier

Datorn blir vapen

Aktivistgruppen han tillhör, Moroccan Assoication for Digital Rights, drev en sajt där vem som helst anonymt kunde ladda upp artiklar, till exempel kritik mot regimen. För ett år sedan upptäckte gruppen att deras datorer blivit infekterade med spionprogramvara, och medlemmarna menar att de har bevis för att regimen ligger bakom intrånget. Programvaran de upptäckte är dyr och säljs enligt tillverkaren bara till stater. Spioneriet blev dödsstöten för sajten.

– Du inser att din dator blir ett vapen som kan användas emot dig. Plötsligt kunde vi inte garantera anonymiteten och säkerheten för dem som skrev för vår sajt, säger Hisham Almiraat.

Trots bakslaget fortsatte Association for Digital Rights att arrangera event för att lyfta frågan om övervakning på nätet. Men möten blev gång på gång stoppade. Polisen spärrade av hela kvarter för att intresserade inte skulle kunna ta sig dit eller satte press på lokaluthyrarna att hindra mötena, berättar Hisham Almiraat.

Polisen knackar på

I början av maj gav gruppen ut en rapport med en rad bevis för hur marockanska staten övervakar medborgare på nätet. Inte misstänkta kriminella och terrorister, utan jouranlister och demokratianhängare. Efter det fick Hisham Almiraats familj besök av polisen och han själv tog flyget till Sverige.

– Jag behövde pusta ut och tänka på vad som är nästa steg. Vi har ingen aning om hur det här kommer gå. Om vi kommer att bli fängslade och ställda för rätta, säger Hisham Almiraat.

Han menar att Marockanska regimen spelar med dubbla kort. Utåt vill landet se ut som en värdig demokratisk stat, men mänskliga rättigheter inskrivna i den nya konstitutionen. Men yttrandefriheten fungerar inte i praktiken. Det slår också en rapport från Human Rights Watch fast.

Filmen förbjöds

Att yttrandefriheten är under press blev också tydligt i veckan när prisbelönta filmen ”Much Love” förbjöds i landet. Å ena sidan vill Marocko glänsa med sin egen internationellt erkända filmfestival med världskända filmskapare på besök, å den andra censureras filmer som inte anses passande. ”Much Love” handlar om unga kvinnor i Marrakech som prostituerar sig och umgås med rika män från gulfstaterna.

– Filmen speglar en verklighet och den borde inte vara chockerande för någon. Den borde bli startskottet för en diskussion, men istället skjuter man budbäraren, säger Hisham Almiraat.

Marocko är ett delat land, menar Hishaam Almiraat. Glappet mellan den yngre och äldre generationen är tydligt och han ser de religiösa toppskiktet i landet som bakåtsträvare.

– Det är mest äldre män som inte vill ha förändring. Det är upprörande och hindrar situationen i Marocko att utvecklas till något bättre, säger Hisham Almiraat. 

Han har en flygbiljett hem till Marocko på tisdag. Men än har han inte bestämt sig för om han vågar åka tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet