Matjournalisten: Därför upprör ”Vegorätt”

SVT:s vegetariska matprogram ”Vegorätt” möttes av en kritikstorm redan efter första avsnittet. Matmagasinet Hungers chefredaktör Mats-Eric Nilsson förklarar varför.

Tonläget har varit hårt mot matlagningsprogrammet ”Vegorätt” de senaste dagarna. I sociala medier och i mediekrönikor har tv-tittare och journalister raljerat över seriens krångliga superbärsrecept och yogasessioner på öppna fält.

– Huvudproblemet som många sådana här matpornografiska program är att man lär sig väldigt lite, och man får heller inte veta var man får tag i alla de här fantastiska råvarorna, säger Mats-Eric Nilsson, författare och chefredaktör för matmagasinet Hunger, och fortsätter:

– Jag tycker att hela programkonceptet är feltänkt. Och det allra största felet är att man helt tappat känslan för vad som är i säsong. Man ska inte laga mat på tomater och nyskördade aroniabär nu. Utan av det som finns i butiken i dag.

”Fast i kött- och potatistänkande”

Programmet riktar sig till kvinnor mellan 18 och 35 år. En målgrupp som enligt Mats-Eric Nilsson ofta underskattas. Han tror att både unga kvinnor och andra tittare hellre skulle lära sig att göra vardagsmaten mer vegetarisk på ett enkelt sätt.

– Vi sitter i vår kultur stenhårt fast i ett kött- och potatistänkande – och kanske pasta. Och man kan inte bara plocka bort köttet, utan ska man laga något med grönsaker i huvudrollen, eller enbart, måste man tänka om och ha olika konsistenser till exempel.

Programmets ansvariga utgivare Micael Lekberg har dock svårt att förstå kritiken. Han menar att förväntningarna på programmet kanske inte i alla fall stämmer överens med upphovsmännens mål.

”Inga ambitioner om fler vegetarianer”

– Programmet har ingen som helst ambition om att göra fler till vegetarianer. Människor är olika och väljer vad de vill äta oavsett, säger Lekberg.

– Jag tror att den här kritiken handlar om att många som är negativa redan har en etablerad bild av hur ett matlagningsprogram med vegetarisk mat ska se ut. Och när den inte riktigt  stämmer är det en del som blir besvikna.

Mats-Eric Nilsson vet vilken typ av vegetariskt matprogram han hade velat se.

– Jag tror man måste utgå ifrån hur folk lagar mat i dag – de som lagar traditionellt – och hur man på enkla sätt kan tänka om. Det kan ändå bli väldigt gott och hur mysigt som helst, men det behöver inte vara sommarängar och havsutsikt liksom.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer