Medieforskaren: Hoten mot journalister ökar i Indien

Publicerad

Pressfriheten i Indien är under strakt tryckt och går i fel riktning, det visar Amnestys senaste lägesrapport. Tidigare i år dödades tre journalister inom loppet av två veckor. Om man ser till de senaste fem åren har i snitt tre journalister fått sätta livet till om året. Medieforskaren Shakuntala Rao har undersökt frågan.

Den Indiskfödda, USA-baserade medieforskaren Shakuntala Rao, vid State University New York, forskar om medielandskapet i Indien. Hon har på nära håll märkt av hotbilden mot journalister i landet. För ett år sedan sköts hennes vän och kollega, den indiska journalisten och aktivisten Gauri Lankesh, ihjäl utanför sitt hem i Bangalore.

– Jag ser flera hot. Det största är att pressfriheten begränsas allt mer, säger hon till Kulturnyheterna.

Lankesh var starkt engagerad i kampen för yttrande- och pressfrihet och har beskrivits som en orädd kritiker av nationalism och korruption. Hon granskade medlemmar ur det styrande hindunationalistiska partiet BJP innan sin död och dömdes också för ärekränkning, efter att ha publicerat en artikel om lokala politiker inom BJP-partiet.

– Mördarna agerade inte på egen hand, vilket polisen vill få oss att tro. Det var en organiserad grupp, vars främsta mål är att mörda akademiker, intellektuella och journalister. Guari stämde in på den beskrivningen.

Faller i pressfrihetsindex

En man tillhörande en hindunationalistisk gruppering greps nyligen misstänkt för dådet och uppgav då, att han gjorde det på order, för att rädda sin religion.

Indien har trillat ner på plats 136 av 180 på Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex. Tre journalister mördades förra året och fyra journalister har hittills mördats i år. Den växande hotbilden tror medieforskaren Shakuntala Rao hänger ihop med en växande hindunationalism.

– Jag säger inte att hindunationalismen är det enda skälet till att sådana hot har ökat. Men den typen av nationalism föder absolut ett förakt för journalister. I synnerhet för de journalister – det gäller ju inte alla – som står upp mot den sortens nationalism eller som bara ifrågasätter den.

Krävs lite för att skapa rädsla

Enligt Amnestys lägesrapport från september, beskrivs hur journalister i delstaterna Jammu och Kashmir utsätts för regelbundna trakasserier och arresteringar av staten.

Medieforskaren Shakuntala Rao menar att journalister som granskar den sittande regeringen, allt oftare måltavlor för hat och hot-kampanjer på sociala medier.

– Man behöver inte mörda många journalister för att skapa en rädslokultur och panik som råder bland mina kollegor. De börjar tänka att även om ingen av dem dödats, så måste de vara mycket försiktigare än tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.