Mediejätten Stampen hotas av konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Tidningskoncernen Stampen, som bland annat äger Sveriges tredje största tidning, Göteborgs-Posten, meddelade i dag att den ansöker om en rekonstruktion. Skulderna uppgår till nästan en halv miljard kronor.

Mediekoncernen Stampens svåra ekonomiska sits ledde till slut till en rekonstruktion. Under tre månader nu har företaget ett tillstånd som skyddar mot konkurs och utmätning. Koncernen äger bland annat Sveriges tredje största tidning, Göteborgs-Posten, och Sveriges största föräldrasajt Familjeliv.se.

– Det är klart att i dag är det en tung dag för oss och mig personligen. Företagsrekonstruktion är inget man vill göra, det är något man gör därför att man måste göra det. Och det är den sista utvägen sedan alla andra vägar prövats och stängts, sa Stampens styrelseordförande Peter Hjörne i dag vid en presskonferens.

Satsade på investeringar

Koncernens överlevnadsstrategi från början av 2000-talet, som gick ut på att köpa upp andra företag, funkade helt enkelt inte. 

– Jag skulle säga att det är ett allvarligt och ovanligt läge för en svensk mediekoncern. Dels har Stampen köpt på sig en rad tidningar och tryckerier med lånade pengar för ett tiotal år sen. Sen har man som många andra svenska mediehus nu svårt att tjäna pengar i den här omställningen från papperstidning till det mer digitala, säger SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.

Fackförbundstidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta är orolig för vad Stampens rekonstruktion säger om branschen i stort.

– Om en tidningskoncern i den här storleken inte går säker, om tidningar som har över en miljon läsare varje dag inte klarar av den strukturomvandling vi står inför nu så är det naturligtvis förödande.

”Dåliga affärer ligger bakom”

Totalt har Stampen 493 miljoner kronor i skulder hos Handelsbanken, Nordea och SEB. Nu måste koncernen komma överens med sina långivare om hur den kan minska sina skulder och inte hamna i samma sits igen.

– Nu måste de sälja av det de kan sälja, spara det de kan spara, och sen även kanske till och med ändra ägarbilden, säger Johanna Cervenka.

Är det dåliga affärer som har lett till det här?

– I Stampens fall så handlar det om dåliga affärer. Man ville bygga ett imperium som inte höll, utan föll, säger Helena Giertta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.