Lotten Collin, Ginna Lindberg och Irene Molina. Foto: Micke Grönberg, Sveriges Radio/Mattias Ahlm, Sveriges Radio/Privat

SR väcker ilska: ”Har kolonial blick”​

Uppdaterad
Publicerad

Ekots utrikeskrönika om Brasiliens mors dag-firande utlöste raseri på flera håll. Korrespondenten kritiseras för att följa koloniala tanketraditioner. Men på SR:s utrikesredaktion är man förvånad – och menar att inslaget snarare är feministiskt.

I samband med att Brasilien firar mors dag gör SR:s latinamerikakorrespondent Lotten Collin en radiokrönika under rubriken ”Först mamma, sen kvinna”. Hon tar avstamp i att mors dag i Brasilien får lika stor uppmärksamhet som julafton får i Sverige.

I krönikan kopplar Collin sedan ihop dyrkandet av mamman med patriarkala mönster. Hon säger att det för kvinnor i Brasilien är otänkbart att välja bort moderskap och att alla feministiska rörelser i Latinamerika har använt sig av moderskapet som politiskt verktyg.

”Alltid tagit vägen om livmodern”

”I Latinamerika har kvinnor alltid tagit vägen om livmodern för att göra sina röster hörda. Det är därifrån – från underlivet – som fredsaktivism, regeringskritik och krav på mänskliga rättigheter tar sats.”

Formuleringarna väcker stark ilska på många håll.

En ström av arga inlägg på Twitter följs av att forskarna Irene Molina och Diana Mulinari och folkrättsaktivisten Carmen Blanco Valer skriver en debattartikel i Feministiskt Perspektiv. På detta följer ett uppror i tidningen Dagens ETC, undertecknat ytterligare 50 personer med kopplingar till feministiska rörelser och Latinamerika.

”Förolämpar en hel världsdels befolkning”

Kritikerna menar att Lotten Collins krönika förminskar latinamerikanska kvinnokamp och följer traditionella mönster av kolonialism.

Lotten Collin försvarar sig i en debattartikel tillsammans med Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg. Hon menar där att hon inte lägger någon värdering i att använda moderskapet för att föra fram politiska krav, och inte heller förnekar att andra strategier förekommer.

Men stormen kring krönikan har inte blåst över. Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet och medförfattare till den första debattartikeln, är fortsatt kritisk.

– Föreställningen att kvinnor pratar utifrån sin livmoder är raljerande. Det handlar om att ta sig rätten att tolka ett annat folk på en annan plats. Det skulle vara en annan sak ifall hon frågat kvinnorna i rörelserna, och de själva svarat att de pratar utifrån sin livmoder.

SR-chef: Lite ironiskt

Ginna Lindberg, Lotten Collins chef på SR, menar att situationen är lite ironisk eftersom just Lotten Collin mer än andra utrikeskorrespondenter ofta fokuserar på kvinnors kamp.

– Hon har till exempel berättat om kampen för abort och nästa vecka kommer hon att göra reportage i Argentina om queer- och transrörelsen. Krönikan om mors dag handlar om synen på mamman. Det är inte ett nyhetsinslag eller ett reportage, utan en personligt hållen berättelse, säger Ginna Lindberg.

Lindberg menar att hon välkomnar reaktionerna även om hon är förbryllad över att krönikan mött så stark kritik.

– Det är helt okej att kritisera Sveriges Radio. Debatt är nyttigt och det är bra att korrespondentens blick och vinklar diskuteras och ifrågasätts, säger Ginna Lindberg.

– Och jag låter inte Lotten vara ensam i det här. Vi har pratat mycket om ifall man borde ha gjort på något annat sätt. Men vi tycker inte att det var något fel. Fast man kan diskutera tydligheten i krönikan, säger Lindberg.

Molina: Man sympatiserar bara med sin like

Men Irene Molina är forrtsatt missnöjd med Sveriges Radios sätt att hantera situationen.

– Det finns ett begrepp i forskningen som kallas ’den känslomässiga rasistiska strukturen’: Den jag upplever som min like, är den jag sympatiserar med. Alla ’andra’, de som är olika mig, har jag ingen anledning att solidarisera med. SR väljer nu att tycka synd om Lotten Collin, för att hon får så många på sig. Men de struntar i hela den rörelse som hon har kränkt.

Uppdatering (2015-05-21 kl. 17:10)

Ginna Lindberg meddelar att hon bjudit in Irene Molina till ett personligt möte på Ekots redaktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.