Anders Uddling är tf chefredaktör på Nerikes Allehanda. Foto: TT/NA

Dödshot mot ledarskribent polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Idag skrev Evelyn Schreiber, ledarskribent på Nerikes Allehanda, en text för att bemöta ett invandrarkritiskt Facebook-inlägg skrivet av en Örebropolis. Sedan dess har ledarskribenten mottagit dödshot. ”Oacceptabelt att det övergår i hot, hat och rena dödshot”, säger Anders Uddling, tf chefredaktör hos Nerikes Allehanda, NA.

Örebropolisens omtalade inlägg dök upp i fredags på hans personliga Facebook-sida. Där skrev han bland annat att individer med utländska namn utmärker sig i den kategorin brott han utreder, han redogör också för namn på ett antal brottslingar. Samtidigt påpekar han att han inte är rasist utan vill uppmärksamma ett större samhällsproblem. Sedan dess har inlägget fått stor spridning samtidigt som det har anmälts av den lokala polisledningen.

”Fått en strypsnara”

I morse publicerade NA en ledartext där skribenten Evelyn Schreiber bemöter flera av polisens påståenden. Bland annat frågar hon varför polisen inte tar upp fakta gällande utbildning, arbetssituation, eller kön och skriver att det är, ”3,5 gånger större risk att en man misstänks för brott, jämfört med en kvinna”. Efter det att ledaren publicerades har Evelyn Schreiber mottagit dödshot som lett till polisanmälan.

– Det direkta hotet, anledningen till polisanmälan, är att ledarskribenten fått en strypsnara postad på sin Facebook-sida, säger Anders Uddling, tf chefredaktör hos NA.

”Organiserade massmejl”

Sedan historien om Örebropolisen kom ut har även andra på redaktionen blivit utsatta.

– Enskilda reportrar som har jobbat med historien har också blivit utsatta för kränkningar och hatreaktioner, säger Anders Uddling.

– Sedan igår har också flera personer i ledande position på redaktionen översvämmats av organiserade massmejl.

Påverkar det här tidningens arbete?

– Nej, vi kommer att vara vaksamma för våra medarbetares trygghet, men inte påverkas i vår nyhetsrapportering, säger Anders Uddling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.