En av de sista VHS-spelarna, fotograferad i Tokyo juli 2016. Foto: TT

Nu tillverkas världens sista VHS-spelare

Uppdaterad
Publicerad

VHS-spelaren går i graven, för gott. Nu lägger den sista tillverkaren i världen av.
Och den dåliga kvaliteten gör att spelaren inte lär få någon renässans.
”En ny värld öppande sig när man kunde gå och hyra en storfilm” minns filmdoktorn Mårten Blomkvist.

Det japanska företaget Funai Electric är de sista i världen att tillverka VHS-spelare. Och nu slutar de med det, på grund av minskad efterfrågan och svårigheter att hitta underleverantörer.

VHS-spelaren kom 1978 och slog igenom under 1980-talet. För första gången någonsin kunde bredare folklager konsumera film hemma i stugorna.

Filmhistoriskt stort

Enligt Mårten Blomkvist, känd som Filmdoktorn i DN, har VHS:en gjort ett stort avtryck på filmhistorien.

– Film var inte exklusivt på på samma sätt längre. Jag började intressera mig för film innan VHS:en, och då fick man antingen se på tv, om man hade tur, eller på ett cinematek. Det var som en ny värld som öppnade sig när man bara kunde gå och hyra en storfilm som man var nyfiken på, säger han.

Han minns videokasetten på både gott och ont.

– Å ena sidan det tillgänliga, å andra sidan kan jag sörja att folk inte såg filmer på storduk längre. Jag inser att den generation som kommer efter mig kanske aldrig sett en Stanley Kubrick, Fellini eller Bergman på storduk. Och de svartvita filmer som får en helt annan lyster, säger Blomkvist.

Höll i två decennier

Den nya tekniken ledde till oroliga moraldebatter om det våld och sex som plötsligt kunde konsumeras, fritt och privat. Men belackarna fick vänja sig vid teknikens historiska framtåg.

VHS-spelaren kom att regera i ungefär två decennier, innan den konkurrerades ut av dvd-spelaren strax efter millenieskiftet. Därefter tog Blu-ray-spelaren över, en teknik som nu i sin tur håller på att ätas upp av strömningstjänster.

Ingen retrostatus att vänta

Och den som fortfarande sitter på värdefullt material i VHS-form, gör bäst i att konvertera det till något digitalt illa kvickt. På grund av VHS-bandens låga kvalitet, lär inte spelarna få samma sorts renässans som till exempel vinylskivor har fått, spår Bloomberg News.

Mårten Blomkvist kommer inte heller att sakna VHS-kasetten.

– Som alla suckers har jag ett gäng VHS-kasetter liggande, som jag inte kan göra mig av med för att jag är rädd att inte få tag på materialet igen. Men det är ungefär på det planet. DVD och blu-ray sörjer jag däremot om de försvinner, på grund av kvaliteten och lätthanterligheten. VHS var ju tråkigare ur den aspekten. Men en jättegrej när det kom, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer