Att skydda public service oberoende är, enligt Morgan Johansson (S), speciellt viktigt med tanke på utvecklingen mellan statsmakt och statliga medier som han noterat i andra länder. Foto: TT

Ny kommitté ska skydda public service oberoende

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet skrotas tv-licensen för att i stället blir en individuell public service-avgift. Det är en av orsakerna till att regeringen nu tillsätter en parlamentarisk kommitté för att säkerställa public service oberoende i förhållande till staten, skriver Dagens Nyheter.

Enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är arbetet speciellt viktigt med tanke på utvecklingen mellan statsmakt och statliga medier som han noterat i andra länder.

– Vi ser på många håll i världen en utveckling där statsmakterna försöker ta över och påverka nyhetsförmedlingen i public service, säger han till Kulturnyheterna: 

Public service-utredningen

– Jag vill inte peka ut några länder, men jag ser att det finns en allmän utveckling på sina håll där det varit skäl till oro.

Ska undersöka grundlagen

Kommittén ska bland annat undersöka om yttrandefrihetsgrundlagen bör specialanpassas för internet, om författare är i första hand ansvariga för e-böcker och ljudböcker som ej trycks – och om Europakonventionens ”krav på rätten till domstolsprövning när exempelvis förtalsbrott begås i svenska program som sänds, via satellit, från utlandet” tillgodoses i Sverige.

Finns det några rent konkreta hot mot public service oberoende i Sverige idag? 

– Det skulle jag inte säga att det finns idag. Utan vad vi gör här är att vi vill att en kommitté ska titta på hur kan säkra det här oberoendet och självständigheten för lång tid framöver. Att inte tillfälliga majoriteter i riksdagen eller någon regering ska kunna ge sig på det här systemet på något sätt, säger Morgan Johansson (S).

Den 26 augusti 2020 lämnas kommitténs slutredovisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Public service-utredningen

Mer i ämnet