En ny person har gripits misstänkt för mordet på journalisten Viktora Marinova Foto: TT

Ny misstänkt för journalistmordet gripen i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Bulgariska myndigheter meddelade under onsdagen att en ny misstänkt för våldtäkten och mordet på den grävande journalisten Viktoria Marinova har gripits i Tyskland.

Bulgariens riksåklagare Sotir Tsatsariv bekräftar att mannen, en bulgarisk medborgare, har gripits, men gav inga ytterligare detaljer.

Inrikesminister Mladen Marinov säger till nyhetsbyrån AP att polisen säkrat DNA-spår på Viktoria Marinovas kläder och kropp. Marinova, en känd granskande journalist i Bulgarien, våldtogs och mördades under lördagen i staden Ruse.

– Det finns tekniska bevis som är kopplade till mordet, säger inrikesminister Marinov till AP.

Inrikesministern har tidigare sagt att polisen har pratat med Viktoria Marinovas familj och vänner, och att inget i nuläget ”tyder på att mordet är kopplat till hennes arbete”.

Detta har dock ifrågasatts, och bland annat har Reportrar utan gränser och Svenska PEN krävt att Bulgarien tillsätter en utredning för att klargöra huruvida mordet på Viktoria Marinova var kopplat till hennes roll journalist.

Fjärde mordet på kort tid

Mordet på Marinova är det fjärde i raden av medialt uppmärksammade mord på journalister inom EU på kort tid.

30-åriga Viktoria Marinova var anställd på den lokala tv-redaktionen TVN och hade under året rapporterat om bland annat korruption inom EU.

Enligt The Guardian gjorde hon nyligen en tv-sänd intervju med journalisterna Attila Biro och Dimitar Stoyanov som arresterades när de undersökte ett fall av påstått bedrägeri med EU-medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.