Den nya danska regeringen presenterades i dag av statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: TT

Danmark skär ner på public service

Uppdaterad
Publicerad

Mette Brock från partiet Liberal Alliance blir kulturminister i den nya danska trepartiregering som presenterades under förmiddagen. Och den nya regeringen vill genomföra ett flertal förändringar av mediepolitiken – bland annat en privatisering av den offentligt ägda tv-kanalen TV2.

Danmarks nya trepartiregering presenterades under tisdagsförmiddagen av landets statsminister Lars Løkke Rasmussen, men redan under gårdagen offentliggjordes regeringsunderlaget för de tre partierna.

Här framgick bland annat att man privatisera tv-kanalen TV2 – vilken i dagsläget är den enda offentligt ägda kanalen i landet vid sidan om Danmarks radio, DR. Kanalen finansieras i dagsläget delvis av reklamintäkter.

”Privata medier kan leverera public service”

I en kommentar till förslaget i tidningen säger Mette Brock att dagens medielandskap ser annorlunda ut än för 25 år sen och öppnar för att fler aktörer kan leverera public service, enligt Berlingske Tidene.

– Det är en myt att public service endast kan levereras av statsägda eller statsfinansierade medier. Vi har ett mycket omfattande medieutbud i dagsläget och privata medier kan leverera en mängd public service-innehåll. Man måste försöka att tänka om – världen ser helt annorlunda ut i dag jämfört med för 25 år sedan.

Nedskärningar för DR

Men privatiseringen av TV2 är inte det enda på agendan för Mette Brock. Nedskärningar på DR – däribland en minskning av antalet tv-kanaler — är att vänta och även en sänkning av tv-licensen har aviserats.

Den nytillträdda regeringskoalitionen består av en allians mellan Venstre, Liberal Alliance och De Konservative.

Mette Brocks parti Liberal Alliance har sedan länge förespråkat en förändring av medielicensen till ett abonnemangssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.