Bill O'Reilly. Arkivbild. Foto: TT

O'Reilly: Sanningen ska komma fram

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha sparkats från sitt populära program på Fox News har den amerikanske programledaren Bill O'Reilly nu gjort ett första uttalande. Den hårt kritiserade O'Reilly säger nu att han är ”helt säker på att sanningen kommer att komma fram” efter avslöjanden om att han ofredat kvinnor.

Efter att New York Times i början av april uppdagat att Fox News-stjärnan Bill O’Reilly betalat ut 13 miljoner dollar till fem kvinnor han ska ha utsatt för sexuella ofredanden, i utbyte mot deras tystnad, har kritiken rasat mot honom.

Flera stora företag valde att avbryta sina samarbeten med honom, och till slut tog även Fox News tålamod slut. I förra veckan kom beskedet om att O'Reilly fått sparken från Fox News, där han sedan 21 år lett USA:s mest populära nyhetsprogram ”The O’Reilly Factor”. Programmet har över fyra miljoner tittare dagligen.

”Förvånad”

I en podcast på sin egen hemsida har Bill O'Reilly nu gjort ett första uttalande efter att han fick gå från jobbet.

Han säger sig vara ledsen över att inte vara kvar i tv-rutan längre. Men framförallt vill den gamle programledaren påpeka att hela sanningen inte kommit fram ännu.

– Jag blev väldigt förvånad över hur detta slutade. Jag kan inte säga mycket eftersom det är mycket saker som pågår just nu, säger O'Reilly i podcasten.

”Sanningen kommer fram”

Han fortsätter sedan:

– Vad jag kan berätta är att jag är säker på att sanningen kommer att komma fram. Och när den gör det – jag vet inte om ni kommer att bli förvånade – men jag tror att ni kommer att bli skakade. Som jag blev. Det är mycket saker som pågår här.

Bill O'Reillys advokat har tidigare sagt att anklagelserna mot programledaren är en ”smutskastningskampanj” från politiska motståndare på vänsterkanten.

Miljontals kronor

New York Times har visat i ett reportage att O'Reilly gjort upp utanför domstolen med fem kvinnor som anklagat honom för sexuella trakasserier och andra former av olämpligt beteende.

Sammanlagt har O’Reilly betalat ut 116 miljoner kronor i ersättningar, med villkoret att kvinnorna inte driver anklagelserna vidare juridiskt eller talar offentligt om frågan, enligt tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.