SVT på besök hos TV2 i Tomsk. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Oberoende media under hård press i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för oberoende journalister i Ryssland blir allt svårare. Men det finns de som försöker gå mot strömmen.

Nu i maj fyller en av Rysslands äldsta oberoende tv-stationer 25 år. Men det blir inte något stort firande som vid tidigare jubileer. Det finns inga pengar till det. Kanalen TV2 i den sibiriska staden Tomsk har förlorat sitt sändningstillstånd och kämpar nu för sin överlevnad.

Prisbelönt kanal

Det är en tv-kanal som gjort sig känd för regional kvalitetsjournalistik i ett land där medierna under de senaste åren blivit allt hårdare kontrollerade av staten. Prisskåpet på redaktionen är fullt, de har många gånger vunnit de finaste TV-priserna man kan vinna i Ryssland.

– Situationen är dålig för oberoende media i Ryssland. Vi har alltid försökt göra välgjord journalistik, vi har varit bra på det och vi har blivit kända för det, säger kanalens chefredaktör Viktor Mutjnik som jobbat på kanalen halva sitt liv.

TV2 var en av de första oberoende redaktioner som öppnade i samband med Sovjetunionens upplösning. Men att arbeta med oberoende journalistik i Ryssland i dag är svårt och efter en konflikt med kontrollmyndigheterna om den tekniska kvalitén på sändningarna har man nu förlorat sitt sändningstillstånd. Det ledde till att man i början av förra året tvingades sluta sända nyheter och program i de vanliga tv-näten. Av de tidigare 150 anställda är nu bara 10 kvar.

– Det var ett politiskt beslut. Hur man än vänder på det finns det inga andra ord, säger Larisa Muravjeva, journalist på TV2.

Oberoendet stängde redaktionen

De som jobbar på redaktionen är övertygade om att det var just kanalens oberoende som gjorde att myndigheterna under flera år försökte och tillslut lyckades stoppa tv-sändningarna. Kanalen har till exempel tagit för vana att rapportera från olika sidor av konflikter där Ryssland varit inblandat och har haft reportrar i Ukraina som kunnat ge en mer nyanserad bild än den som kommer genom rysk statsmedia.

– Vi har alltid sett som vårt uppdrag att ge en balanserad bild, vi har aldrig varit en oppositionell tv-kanal. Vi är oberoende och låter olika röster höras, säger Viktor Mutjnik.

Studion där det tidigare sändes nyheter, diskussionsprogram och morgonprogram hyrs nu ut till porträttfotografer. Det enda som finns kvar är en liten nyhetsredaktion som publicerar artiklar, bilder och nyhetsinslag på en webbsida.

Webben är framtiden

– Vår uppgift nu är att publicera på internet, men vi gör samma typ av journalistik som vi gjort tidigare, säger Viktor Mutjnik.

Än är besökssiffrorna på nyhetssidan inte så höga med tanke på att Tomsk är en stad på drygt en halv miljon invånare, men bland de som jobbar kvar på redaktionen finns ändå en optimism och en vilja att kämpa vidare i den anda som de arbetat i sedan 1991, även om metoderna nu är annorlunda.

– Jag är optimist, för jag tror att framtiden är att göra journalistik för webben, vi har mycket att lära oss, men vi ger inte upp, säger Larisa Muravjeva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.