Foto: Andreas Zernell

Grävaren Önell tar revansch – startar egen sajt

Uppdaterad
Publicerad

Berit Önell, grävreportern som petades från Norra Skåne i turbulent bråk, vill ha revansch. Nu startar hon egen sajt.

– Det som hände visar att ännu mer granskning behövs i Hässleholm. Makthavarna har uppenbarligen fler affärer att dölja, säger Berit Önell.

Tidningen Norra Skåne hamnade i blåsväder förra året. Den långdragna historien startade med att grävreportern Berit Önell petades från sin tjänst efter en rad uppmärksammade granskningar av kommunens affärer.

Tidningsledningen anklagades för att ha böjt sig för tjuriga kommuntoppar som ville ha bort grävreportern, chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk för att ha böjt sig för kraven.

Läsarprotester

Läsare i Hässleholm protesterade och demonstrearde för pressfrihet, krav på chefredaktörens avgång restes och justitekanslern läxade upp kommunpolitikerna. Historien slutade med att Berit Önell slutade på tidningen efter en ekonomisk uppgörelse.

Men hon har inte lagt journalistiken på hyllan. Nu startar hon egen sajt. Frilagt.se lanseras i dag och ska leverera nyheter och grävande reportage från Hässleholm. I sajthuvudet finns en bild på en spade. Den har Önell fått som gåva av en läsare som ville uppmuntra henne att fortsätta med grävjournalistik.

– Jag vill fortsätta granska och fick inte fortsätta på Norra Skåne så därför gör jag det på ett annat sätt. Jag får massor med tips och har mycket att göra, säger Berit Önell.

Välkomnar konkurrens

På tidningen Norra Skåne säger chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk att hon välkomnar konkurrensen från en före detta anställd.

– I mediehistorien om Norra Skåne har jag blivit utmålad som en fiende för granskande journalistik, men jag tycker tvärtom, att det är bra ju fler journalister som granskar. Konkurrens är en bra drivkraft, säger Mimmi Karlsson Bernfalk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet