Foto: AP/TT

Överlevande tecknare lämnar Charlie Hebdo

Publicerad

En av de få serietecknare som överlevde terroristattacken på satirtidningen Charlie Hebdo i vintras lämnar nu tidningen och säger att han inte att klarar av pressen och saknar sina dödade kamrater.

Det är Renald Luzier, som tecknar som signaturen Luz, som nu lämnar in. Han meddelade sitt beslut i en intervju i tidningen Libération, som hjälpte till att publicera Charlie Hebdos första nummer i jätteupplaga efter terrorattacken.

– Det ögonblick har kommit när allt är för mycket att stå ut med. Det fanns nästan ingen mer som tecknade. Varje tryckning av tidningen var tortyr eftersom de andra inte längre finns här, säger han.

Sömnlösa nätter

Han talar om att ha ägnat många långa sömnlösa nätter med att fundera på hur de andra skulle ha tecknat ett visst tema.

Han har arbetat på tidningen sedan 1992.

Han ritade omslagsbilden till den första tidningen efter attacken. Charlie Hebdo sålde då i åtta miljoner exemplar – ett rekord i fransk press. Normalupplagan var på 60.000 exemplar.

Profeten i tårar

Hans teckning visade profeten Muhammed i tårar som sade ”Jag är Charlie” och därunder stod ”Allt är förlåtet”.

Han har nyligen sagt att han nu lägger av med att rita profeten. För många muslimer är varje form av avbildning av profeten förbjuden och ses som att skända honom

Militanta extremister attackerade Charlie Hebdo för att, som de sade, hämna profeten. Tidningen hade massor med gånger visat profeten och ironiserat över extrem islam – liksom man drev med andra religioner. 12 personer mördades den 7 januari i år.

Polisbevakning

Luzier lever med polisbevakning liksom resten av de överlevade. Han menar att pressen blivit för stor och att medieuppmärksamheten varit för betungande.

Han talar om rädslan för att inte mer finna inspiration och är utled på den ställning som hjälte som han fått och att varje steg han tog gav upphov till rubriker.

– Vi var inte hjältar. Vi var det aldrig och vi ville aldrig bli det, säger han.

Men ingenstans i intervjun nämner han rädsla över att på nytt bli attackerad av militanta extremister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet