Fackeltåg i Trollhättan. På söndagen hölls en tyst minut för offren i skolattacken. Foto: Ella Berger/SVT

”Nyhetsvärdet som störst när de mår som sämst”

Uppdaterad
Publicerad

Medieforskaren Anette Forsberg menar att det är olika från person till person vad man tycker är ett etiskt övertramp. ”Men man bör noga överväga om man ska publicera intervjuer med anhöriga i närtid”, säger hon.

Efter skolattacken i Trollhättan förra veckan där en maskerad man mördade två personer och sedan sköts till döds av polis har det skrivits hundratals artiklar och gjorts en stor mängd tv- och radioreportage om dådet.

Vissa av dem har kritiserats för att vara för närgångna och för att för snabbt inpå dådet intervjua anhöriga.

Skolattacken i Trollhättan

Expressen publicerade till exempel en intervju med mamman till ett av dödsoffren några timmar efter attacken, och Aftonbladet har fått kritik för att ha besökt NÄL-sjukhuset i Trollhättan för att intervjua en av de skadade.

Forskat på intervjupersonerna

Medieforskaren Anette Forsberg har doktorerat på ämnet dödsfall vid brott och olyckor. I sin nya avhandling har hon intervjuat 22 personer som alla medverkat som sörjande i svenska medier efter dödsfall vid brott och olyckor.

Hon pekar på en intressekrock mellan journalister och drabbade.

– Nyhetsvärdet för journalisterna är som störst när de mår som sämst. Så är det ju. Och så är det också olika från person till person. Vad som för en sörjande känns som ett övertramp, känns helt okej, eller till och med bra, för en annan, säger Anette Forsberg till Kulturnyheterna.

Vissa av de hon intervjuat i sin avhandling tyckte det var skönt att bli intervjuade och att få prata av sig, andra tyckte det var jobbigt och några var i sådan chock att de knappt förstod vem de talade med.

– Det borde journalister diskutera mer på redaktionerna, att bara för att man ställer upp på en intervju, så betyder det faktiskt inte att man vill.

Bör överväga noga

Samtidigt påpekar hon att det är en svår balansgång. Att det ingår i journalistyrket att intervjua sörjande.

– Men man bör noga överväga om man ska publicera intervjuer med anhöriga i närtid, säger Anette Forsberg. Gör man det ska man tänka på sättet man tar kontakt med personen, och vad den intervjuade själv har för bild av vad det kommer resultera i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet