Kulturminister Alice Bah Kuhnke och den nya utredaren Anette Novak. Foto: TT

Politisk enighet för presstödet

Publicerad

Alla partier utom Sverigedemokraterna ställer sig bakom en ny aktiv presspolitik, med stöd till inte minst den lokala journalistiken.

Arbetet med att modernisera presstödet har pågått länge. Under tiden har tidningskrisen bara blivit djupare och allt fler redaktioner har nedbemannats och centraliserats.

Den förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte igång en utredning som låg färdig hösten 2013. Billigare distribution, stöd till digitalisering och avskaffad reklamskatt fanns bland förslagen, som redan då hade stöd av alla riksdagspartier förutom SD.

Förslag – och ny utredning

Tidigare i år lade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sitt förslag till förstärkning av presstödet, baserat på utredningen – och tillsatte samtidigt en ny utredning som ska hitta en långsiktigare lösning.

Nu får detta lagförslag stöd i Konstitutionsutskottet av de sju partierna S, M, MP, C, V, FP och KD. Det slår partiernas representanter i Konstitutionsutskottet fast i en gemensam artikel inför onsdagens debatt i riksdagen.

Sverigedemokraterna som står utanför den parlamentariska enigheten vill istället ge regeringen i uppdrag att utreda hur presstödet kan avskaffas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer