Nigel Farage och Donald Trump. Foto: AP Photo/Gerald Herbert

”Post-truth” är årets engelska ord

Publicerad

Efter förra årets utnämning av den skrattgråtande emojin har Ordboken Oxford Dictionaries valt ”post-truth” till årets ord 2016. Ordet har ökat drastiskt i spåren av Brexit och det amerikanska presidentvalet.

Tanken med ordboken Oxford Dictionaries utnämning av årets engelska ord är att spegla språket under året. Ordet post-truth beskriver enligt ordboken situationer då objektiv fakta betyder mindre för att skapa folklig opinion än att anspela på känslor och personlig övertygelse.

— Det är inte förvånande att vårt val speglar ett år som har dominerats av laddad politisk och social diskurs. Begreppet post-truth har rönt mark i takt med att sociala medier har blivit en allt populärare nyhetskälla och att kritiken mot fakta presenterad av traditionella medier har ökat, säger Casper Grathwohl, chef för Oxford Dictionaries.

Ökat med 2.000 procent

Enligt Oxford Dictionaries användes ordet post-truth första gången 1992 men har framför allt varit en del av språkbruket under det senaste decenniet. Under året ska användningen av ordet ha ökat med 2.000 procent, framför allt då i samband med Brexit och Donald Trumps presidentkampanj.

Förra året utsåg Oxford Dictionaries en emoji med glädjetårar till årets ord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer