Talibanernas nya hot mot medierna

Publicerad

Självmordsdådet som riktades mot ett populärt tv-bolag undergräver den redan bräckliga mediefriheten i Afghanistan, enligt Human Rights Watch.

Talibanerna har samtidigt riktat nya hot mot medierna i landet.

De vill tysta oss för att vi avslöjar deras brott. Men det kommer aldrig att hända. Det var budskapet från Tolos nyhetspresentatör Fawad Aman när han i direktsändning berättade att sju av hans kollegor dödats i ett självmordsdåd riktad mot en minibuss i Kabul på onsdagen.

I oktober förra året meddelade talibanerna att Tolo och nyhetskanalen 1TV var legitima ”militära mål” som spred ”propaganda” om extremiströrelsen. Situationen för journalister i landet blir allt värre, varnar organisationen Human Rights Watch.

Jihadister ”pressfrihetens värsta rovdjur”

”Att göra journalister till måltavlor speglar en depraverad strategi som går ut på att göra mediefriheten till ett offer i den pågående konflikten” skriver researchern Patricia Gossman i ett pressmeddelande.

Reportrar utan gränser fördömer attacken och kallar jihadister för ”pressfrihetens värsta rovdjur”. Efter dådet kom en ny varning från talibanerna, riktad mot medierna, rapporterar den afghanska nyhetsbyrån Khaama.

Minst 25 personer skadades i självmordsdådet, som beskrivs som den största större attacken mot en medieorganisation sedan talibanernas fall 2001.

Fakta: Bristande friheter

Afghanistan kom på plats 122 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2015.

Sedan 2001 har journalister i Afghanistan betalat ett högt pris. Minst 34 journalister, däribland 15 utländska medborgare, har dödats i samband med sin yrkesutövning. I de flesta fall har ingen straffats för morden.

Den svenske journalisten Nils Horner är en av de dödade.

Källa: Reportrar utan gränser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.