Peter Salander, som vi är vana att se honom i rutan. Foto: SVT

Programledaren Peter Salander slutar på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Programledaren Peter Salander har sagt upp sig från SVT. Orsaken är att han inte längre får vara kvar på riksnyheterna, utan tvingas tillbaka till Stockholmsredaktionen.

– Jag får inte de utmaningar eller jobben som jag tycker verkar spännande, säger han.

Peter Salander klev in på SVT för första gången för 25 år sedan, då som praktikant på ABC-redaktionen. Därefter har han varit huset troget med undantag för kortare perioder på TV3 och TV4.

Men den sista augusti lämnar han SVT, sedan ledningen beslutat att han inte längre får vara utlånad från SVT Stockholm till riksnyheterna, där han de senaste tre åren varit planeringsredaktör på Rapport, politikreporter, programledare för Gomorron Sverige och på Kulturnyheterna.

Intvingad i ett hörn

Peter Salander känner sig intvingad i ett hörn och menar att han inte längre får de utmaningar och jobb som han vill.

– Det handlar om att jag i princip blev fastlåst på min egen redaktion (SVT Stockholm reds. anm.), där de visste att jag inte ville vara. Jag skulle inte bli utlånad på överskådlig framtid, fast jag hade blivit lovad det.

LÄS MER: De blir programledare för SVT:s nya storsatsning

I början av september börjar han sitt nya jobb på kommunikationsbyrån Gullers Grupp, där han ska jobba med rörlig bild och berättande.

– Jag har blivit erbjuden ett jättebra jobb, där jag dessutom får jobba som frilans med egen firma. Det kan handla om minidokumentärer och moderatorsuppdrag.

”Ett kall”

Men det är inte helt lätt att lämna SVT, som har en särskild plats i hans hjärta.

– Det är ju jätteblandade känslor, det här är ju mer än ett jobb. Det är verkligen ett kall, SVT är för alltid en del av ens dna. De som jobbar här är så jäkla duktiga och jag är stolt över SVT.

Till hösten skrotar SVT Gomorron Sverige och ersätter programmet med Morgonstudion, som ska vara mer inriktat på nyheter. Peter Salander säger att han inte varit aktuell som programledare för det nya formatet och att det inte är därför han slutar.

Skapa stabilitet på redaktionen

SVT Nyheter har sökt ledningen för SVT:s nyhetsdivision för en kommentar, men hänvisas till Cathrine Magnusson som är personalansvarig gruppchef för SVT Nyheter Stockholm. Hon säger att hon bara kan prata för sin egen redaktion och inte för riksnyheterna.

– Vi har ju haft ganska många medarbetare utlånade till rikset under ganska lång tid och vi ser att vi behöver skapa stabilitet på redaktionen. Vi har inte möjlighet att förlänga de många utlånen som vi har haft. Peter är inte den enda. Vi kommer att sakna hans kompetens och hade gärna sett att han var kvar på Stockholmsredaktionen.

LÄS MER: SVT-chef: Mycket kvar att göra i mångfaldsfrågan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.